Experts tornen a relacionar el son de qualitat amb l'envelliment saludable

Dormir de manera adequada té un impacte en la salut cardiovascular i cerebral.

El descans es considera imprescindible per a la salut física i mental
El descans es considera imprescindible per a la salut física i mental / Vladislav Muslakov (Unsplash)

La Societat Espanyola de Son (SES) ha incidit en la relació entre tindre un son de bona qualitat, envellir de forma saludable i tindre una bona qualitat de vida, a més de l'impacte en la salut cardiovascular i cerebral. "El descans es considera imprescindible per a la salut física i mental", segons ha indicat la doctora Milagros Merino, membre del comité científic de la SES, amb motiu de la celebració aquest divendres del Dia Mundial del Son.

El son insuficient o no reparador “té importants conseqüències en el benestar del subjecte, en el seu rendiment i en aspectes orgànics", ha agregat l'experta. En aquest sentit, s'ha expressat també la World Sleep Society, organitzadora del Dia Mundial del Son, que ha recordat que el son és "un factor clau per a millorar les probabilitats de tindre una bona salut física, cognitiva i emocional en el futur".

En concret, un son insuficient està relacionat amb obesitat i hipertensió, deterioració cognitiva relacionada amb l'edat, problemes endocrinometabòlics o de desenvolupament, menor resposta immune i majors taxes de depressió. Alguns estudis també han vinculat un son regular amb un menor envelliment en la pell.

El son és necessari per a mantindre el cervell saludable

La doctora Merino ha assegurat que el 15% de la deterioració cognitiva en ancians està relacionada amb problemes del son. L'experta ha resumit que el son és necessari "per a mantindre el cervell saludable". 

Per la seua banda, el president de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), el doctor Exuperio Díez-Tejedor, ha al·ludit al fet que si no es dorm, el cervell no descansa. "El son intervé en els fenòmens que ajuden a fixar la memòria i a eliminar substàncies tòxiques", ha afirmat. A més, ha al·ludit al fet que trastorns com depressió, ansietat, confusió, desorientació i intents de suïcidi també estan relacionats amb la falta de som.

La relació entre el son i el risc cardiovascular

Investigacions recents han emfatitzat la relació entre el son i el risc cardiovascular. Aquests estudis, segons indica el cardiòleg Valentín Fuster, indiquen que les persones que dormen menys de sis hores al dia tenen un risc un 27% superior de patir aterosclerosi, que es relaciona amb l'infart de miocardi i amb l'angina de pit. El risc puja fins i tot fins al 34% quan aquest son és de mala qualitat.

D'altra banda, la SES ha reiterat les recomanacions proposades per la World Association of Sleep Medicine (WASM) per a evitar els trastorns del son i els mals hàbits, i per a aconseguir un son de bona qualitat en adults.

Recomanacions per a domir millor

- Establir un horari regular de son.

- Evitar que les migdiades duren més de 45 minuts.

- Evitar la ingesta excessiva d'alcohol almenys quatre hores abans de dormir i no fumar.

- Evitar el consum de cafeïna, te, xocolate o begudes energètiques almenys sis hores abans de dormir.

- Evitar els menjars pesats o picants almenys quatre hores abans d'anar-se'n al llit.

- Fer exercici regularment, però no just abans d'anar a dormir.

- Utilitzar roba de llit còmoda i agradable.

- Trobar un nivell de temperatura agradable i mantindre l'habitació ben ventilada.

- Eliminar el soroll que puga causar distracció, a més de la lluminositat de l'habitació.

- Reservar el dormitori per a dormir, no per a treballar ni dur a terme activitats lúdiques.

També et pot interessar

stats