Experts en psiquiatria alerten d'una "epidèmia" en salut mental infantil que dispara els ingressos hospitalaris

A la Comunitat Valenciana els casos de menors de vint anys hospitalitzats van passar dels 792 de l'any 2019 als 1.064 del 2022

Consulta d'Urgències pediàtriques en l'hospital La Fe de València
Consulta d'urgències pediàtriques a l'Hospital La Fe de València / Europa Press

L'increment en els últims anys dels trastorns de salut mental entre xiquets i adolescents fa que la situació la consideren una epidèmia els experts en psiquiatria, que reclamen un esforç especial per a la detecció precoç d'unes patologies que han augmentat quasi un 40% els ingressos hospitalaris pediàtrics previs a la pandèmia.

Així s'ha posat de manifest en l'EFE Fòrum El repte de la salut mental a la Comunitat Valenciana, que ha reunit experts per a abordar un problema que va en augment, ja que, segons l'últim informe del Sistema Nacional de Salut, el 37% de la població espanyola pateix algun trastorn de salut mental.

Eduardo Aguilar García-Iturrospe, psiquiatre a l'Hospital Clínic de València, ha indicat durant la trobada, promoguda per Johnson & Johnson amb la col·laboració d'À Punt, que la pandèmia no ha causat els principals problemes de salut mental, però els ha aflorats i "ha tingut algun efecte", especialment per la influència que les xarxes socials o alguns videojocs han tingut en xiquets i adolescents.

Concretament, a Espanya es van registrar 7.763 ingressos psiquiàtrics hospitalaris de menors de vint anys el 2019, pels 10.763 que es van comptabilitzar el 2021 i els 10.785 del 2022, la qual cosa suposa un augment de quasi el 40% que s'ha estat mantenint.

Xifres semblants s'han registrat a la Comunitat Valenciana, on es va passar dels 792 ingressos psiquiàtrics de menors de vint anys el 2019 als 1.064 del 2022.

Aguilar, que també és investigador del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (Cibersam) i de l'Institut d'Investigació Sanitària del Clínic (Incliva), ha assenyalat que les persones més vulnerables són les que tenen un trastorn mental greu, però també "dos col·lectius amb una sensibilitat especial: els ancians i els adolescents", que tenen "una necessitat d'atenció que abans de la pandèmia a penes es veia".

És molt freqüent que "quan abans a l'hospital teníem un o dos xiquets ingressats en pediatria, ara n'hi ha dos o quatre", per la qual cosa "estan demandant més del doble de l'atenció" que tenien abans, ha advertit.

A parer seu, això "es pot qualificar d'epidèmia" entre els joves i xiquets, no tant quant a suïcidis perquè "no és tan comú com en gent major, però són malalts que sí que presenten conductes autolesives, que es produeixen talls i lesions", la qual cosa provoca "un patiment molt gran per a ells i les seues famílies".

"Falten recursos per a diagnosticar" els problemes de salut mental en xiquets i adolescents i és una situació "que no podem deixar passar", ha assegurat.

El director de l'Oficina de Salut Mental i Addiccions de la Comunitat Valenciana, Bartolomé Pérez, ha destacat que la qüestió prioritària és "detectar el malestar que porta a la conducta suïcida".

En este sentit, ha afegit, "és necessari introduir la detecció precoç en els exàmens en la infància, amb psicòlegs depenent dels serveis de salut mental a l'escola, en col·laboració amb Educació, per a detectar eixe malestar" perquè, segons l'expert, se sap que "la prevalença en patologies que desemboquen en intents de suïcidi és elevadíssima".

També et pot interessar

stats