Experts adverteixen que l’Albufera està en perill de desaparéixer

Creuen que d’ací a cent anys podria convertir-se en “un ‘bioparc’ o un parc amb jardins”.

VÍDEO | Experts adverteixen que l’Albufera està en perill de desaparéixer
06 de novembre 2019 - 20:07

El catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de València, Herminio Boira, ha advertit que l’Albufera està en greu risc de desaparéixer i que li podrien quedar uns cent anys abans que s’acabe convertint en “un bioparc o un parc natural amb jardins”.

Aquest dimecres ha tingut lloc la II Jornada d’Aiguamolls Valencians: els Problemes i el Futur de l’Albufera en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural per a abordar la situació de l’aiguamoll i els desafiaments que té per davant. Boira destaca que tant la falta de qualitat i quantitat de l’aigua es perfilen com els assumptes “més greus”, pel notable descens que han experimentat els cabals (han passat de 500 hm³ en els anys setanta a 200 hm³ actualment). Això impedeix que l’Albufera es recupere.

Ecologistes, personal investigador i de l’administració reclamen una aportació fixa d’aigua del Xúquer a l’Albufera per a garantir el futur del llac, un dels més valuosos de la conca del Mediterrani. Hi ha botànics que asseguren que si no es restableixen els nivells mínims d’aigua, l’Albufera es convertirà en un bosc d’ací a cent anys.

No obstant això, afig que els responsables del parc fa anys que busquen solucions sense que s’hagen pres decisions oportunes. Com a conseqüència, ha desaparegut la vegetació submergida, substituïda per una proliferació d’algues cianofícies, i amb això la descomposició de la piràmide tròfica. Això provocaria una dràstica reducció de les espècies aquàtiques i de la diversitat de les poblacions d’ocells.

Boira ha insinuat en el 20 h NTC que hi ha molts interessos creats darrere de les aigües de l’Albufera i ha afirmat que “el que interessa de veritat és la vida de les plantes i les aus d’un l’ecosistema al qual nosaltres també pertanyem”.

Mollà demana millorar les aportacions del Xúquer a l’Albufera

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Canvi Climàtic, Mireia Mollà, ha reclamat que es milloren les aportacions hídriques del Xúquer i dur a terme les obres del col·lector oest per a mantenir l’equilibri de l’Albufera de València. “Tots els experts coincideixen que l’Albufera milloraria substancialment amb una major aportació hídrica”, ha sentenciat.

A més, Mollà també ha destacat que el procediment de consens sobre la gestió de la palla de l’arròs o la resolució recent sobre el control de la carpa i el cranc roig americà són altres iniciatives desenvolupades per la Conselleria per a reduir les tensions que afronta el parc natural.

Des de la Generalitat afirmen que malgrat l’escenari actual hi ha ja alguns indicadors de lleu millora com la baixada de la concentració de clorofil·la en aigua, així com els relatius a la recuperació de macròfits aquàtics i macroinvertebrats.

També et pot interessar

stats