Les exhumacions al cementeri de Castelló localitzen 12 caixes amb restes de represaliats

Els treballs podrien localitzar un total de 20 persones, majoritàriament membres de la CNT.

Fossa comuna del cementeri civil de Castelló
Fossa comuna del cementeri civil de Castelló / Generalitat

Els treballs iniciats fa dues setmanes en una fossa comuna del cementeri civil de Castelló, en el marc de la campanya d’exhumacions impulsada per la Generalitat, han localitzat 12 caixes de reducció en la qual es troben les restes de 12 víctimes de la represàlia franquista, majoritàriament membres de la CNT, i en un cas del PSOE.

A la fi dels anys 80, aquestes caixes de reducció van ser traslladades des d’una altra zona del cementeri a aquesta fossa comuna, i ara s’han trobat soterrades a uns 50 centímetres de la superfície, segons han assenyalat el govern valencià.

Inicialment, l’equip tècnic buscava 8 víctimes que es troben a aproximadament a 1,5 metres de profunditat, entre elles, els alcaldes de les localitats de Vilafermosa i Llucena. Per tant, amb aquesta troballa, les exhumacions podrien localitzar en total a 20 persones.

Entre les caixes s’han identificat les restes de Ramón Albella Peris, afusellat el 12 de febrer de 1943 per la repressió franquista en el Riu Sec, a poca distància del cementeri. Albella, membre de l’exèrcit republicà, finalitzada la Guerra Civil va ser detingut, internat en un camp de concentració i empresonat posteriorment en una presó del País Basc. Va ser jutjat i va obtindre la llibertat, i va decidir tornar al seu poble, l’Alcora, per a reunir-se amb la seua família, malgrat els advertiments del perill que això suposava. Als tres dies de l’arribada va ser denunciat, detingut de nou i empresonat a Castelló.

Els informes de les autoritats locals van ser suficients per a condemnar a mort a Albella “en un judici sense cap garantia legal”. Va morir, tal com indica el certificat del metge signat el mateix dia de l’execució al cementeri de Castelló, per “hemorràgia produïda per un xicotet projectil”.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha subratllat la rellevància d’aquests treballs impulsats per primera vegada des de la Generalitat i ha afirmat que l’obertura de les fosses comunes permet localitzar i recuperar a les víctimes, identificar-les, retornar-les a les seues famílies. “És l’exercici més gran de veritat, justícia i reparació que aquest país necessita”, ha manifestat.

També et pot interessar

stats