Evolució desigual dels delictes sexuals: creixen vora el 40% a la província de València i la d'Alacant, però cauen un 35% a la de Castelló

Les xifres d'assassinats masclistes es mantenen el 2021 i augmenta la violència domèstica i de gènere comesa per menors, segons la memòria anual de la Fiscalia 

La fiscal superior de la, Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, presenta la memòria de 2021 en les Corts, aquest dilluns
La fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, presenta la memòria del 2021 en les Corts dilluns / À Punt NTC

Durant el 2021, els delictes sexuals cresqueren vora el 40% a les províncies de València i Alacant, mentre que a la de Castelló es reduïren un 35%. Són dades arreplegades en la memòria elaborada per la Fiscalia de la Comunitat Valenciana, que ha presentat aquest dilluns en les Corts la fiscal superior, Teresa Gisbert, i que evidencien una evolució amb tendència desigual pel que fa als delictes contra la llibertat i indemnitat sexual en les comarques valencianes.

La província d'Alacant lidera l'increment amb un 40,27% en l'últim any. Pràcticament, pugen tots els tipus delictius en aquesta categoria, especialment les agressions sexuals (+31%), els abusos sexuals (33%), els abusos amb accés carnal (+400%, amb quinze casos registrats) o l'assetjament sexual (+58%). Pel que fa als delictes sexuals comeses sobre menors de setze anys, l'informe arreplega dotze casos de prostitució (+1.100%), mentre que dona compte d'un increment dels delictes d'ús de menors amb finalitats pornogràfiques (+33%), dels abusos sexuals (+35%) i les agressions sexuals (+55%).

A la província de València, l'augment dels delictes sexuals és del 37,2%, en passar de 744 a 1.021 casos. Es detecta especial incidència de les agressions sexuals (+17%) i pràcticament la mateixa xifra de violacions (cinc davant de les sis denunciades el 2020). Creixen també els delictes d'abús sexual, que en passen de 233 l'any 2020 a 371 enguany (+59,2%); baixen els de prostitució de persona menor d'edat o incapaç (-71,4%) i es manté el nombre d'agressions sexuals a menors de setze anys (28 el 2020 davant de 29 el 2021).

A la província de Castelló, la tendència s'inverteix en registrar-se una reducció del 35% en els delictes d'agressió sexual. Tot i això, la Fiscalia constata una pujada dels abusos un 27%, fins a 93. Igualment, els processos en els quals les víctimes eren menors de setze anys en són també 93, davant dels 85 de l'any anterior (+9,4%).

Assassinats masclistes

La fiscal superior de la Comunitat Valenciana ha recordat que el 2021 foren assassinades a mans de les parelles 50 dones a Espanya, set de les quals en el territori: quatre a Alacant, dues a Castelló i una a València. En són una menys que el 2020, xifra que, a parer seu, evidencien que la violència masclista és un problema que "hem de continuar combatent amb fermesa". Així mateix, ha reiterat la petició de continuar creant jutjats especialitzats i exclusius en violència de gènere perquè "són la garantia més gran per a la víctima".

Violència domèstica

En línies generals, Gisbert ha advertit sobre un increment dels delictes de violència domèstica i de gènere comesos per menors. "Alguna cosa no fem bé quan tenim menors de tretze i catorze anys implicats en aquesta classe de delictes. La prevenció passa per educació, educació i educació", ha subratllat.

A la província d'Alacant descendeixen els casos de lesions i maltractament familiar al voltant d'un 10%, creixen un 26% els supòsits d'amenaces, un 20% els de coaccions, un 118% els d'assetjament en l'àmbit familiar i un 12% els de maltractament habitual.

A la província de Castelló, l'evolució de la violència domèstica ha patit un ascens respecte al 2020, i les infraccions penals incoades en passen de 193 a 233 l'últim any.

A la província de València, les amenaces en l'àmbit familiar han augmentat un 36,7% i un 63,6% les coaccions.

Menors

La delinqüència protagonitzada per menors se centra el 2021 en casos de lesions i en delictes contra la propietat, i té l'"origen més clar en la falta d'habilitats parentals, un continu que en general progressa amb el creixement del menor", apunta la fiscal superior. "L'increment de la violència de gènere i la sexual probablement obeeix a un modelatge continu i inadequat, obtingut pels menors i els iguals a través d'internet i les xarxes socials", ha agregat.

A la província d'Alacant, com en exercicis anteriors, destaca el nombre elevat d'expedients incoats per lesions i delictes contra la propietat. També crida l'atenció la xifra creixent de delictes de violència domèstica i, fins i tot, de violència de gènere. "Destaca, per la gravetat i freqüència, les agressions i abusos sexuals", ha agregat Gisbert.

A la província de Castelló es constata una estabilització de la delinqüència protagonitzada per menors, mentre que a la província de València creixen les lesions protagonitzades per aquest col·lectiu (+51,4%), agressions sexuals (+277%, en passar de 31 a 117) i abusos (+9,3%).

Delictes contra la vida i d'odi

La fiscal superior ha destacat que a la província d'Alacant baixen els delictes d'homicidi en totes les formes un 17%, a la de Castelló es mantenen els percentatges i a la de València creixen els homicidis (+15%) i baixen considerablement els assassinats (-93%).

En matèria de delictes d'odi, les fiscalies valencianes han doblat les diligències d'investigació obertes, en passar-ne de 36 el 2020 a 71 el 2021. "En general, podria dir-se que es denuncia més, com quan comencem amb la violència de gènere, encara que la xifra d'infradenúncia encara pot rondar el 90%, davant del 30-40% de la violència de gènere".

"L'experiència acumulada en matèria de delictes d'odi permet comprovar que la paraula precedeix a l'acció i que la generació d'un clima d'hostilitat contra determinats col·lectius afavoreix les accions violentes", ha advertit Gisbert. La màxima representant del ministeri públic a la Comunitat Valenciana assegura que la creació d'una fiscalia especialitzada en delictes d'odi ha ajudat molt a la investigació, així com "la formació d'agents que sàpien del que es parla quan algú acudeix a denunciar un cas de discriminació per xenofòbia, racisme, discapacitat o ideologia".

També et pot interessar

stats