Evitaran les noves mesures una tercera onada després de Nadal?

Els experts pensen que hi haurà un repunt dels contagis i apel·len a la responsabilitat individual per a minimitzar-lo.

Una dona camina pel carrer davant del ninot d'un rei mag

L'Estat i les autonomies han pactat una bateria de mesures per a minimitzar una explosió de contagis en la ressaca de les festes de Nadal, la temuda tercera onada del coronavirus. Però seran suficients? Les autoritats apel·len a la responsabilitat individual per al compliment d'aquestes limitacions, que deixen un cert marge d'interpretació personal. Per exemple, per a determinar el concepte de "persona acostada" a la família, que podrà saltar-se la restricció als desplaçaments i seure a la taula de Nadal.

Els experts consultats per À Punt consideren que és molt segur que hi haja un repunt de contagis després del Nadal, perquè la situació epidemiològica de partida és pitjor que abans de la segona onada. En aquell moment la incidència acumulada se situava en 20 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies, i ara està en 251 casos de mitjana a Espanya (252,9 a la Comunitat Valenciana).

Risc d'una tercera onada

Així ho veu Rafael Ortí, president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene, que avisa: "Correm un risc evident de tindre una tercera o quarta onada de coronavirus".

Ortí apel·la a la implicació de la ciutadania. "Si comptem amb la confiança i el compliment per part de la població, les mesures queden un poc laxes. Caldria reforçar-les d'alguna manera", ha explicat als micròfons d'À Punt.

Amb tot, és optimista i creu que la major part de la societat ha aprés la lliçó en els últims mesos. I per això veu adient atorgar a la ciutadania el grau de responsabilitat que li pertoca. "Culpabilitzar o castigar no és la millor manera d'aconseguir les coses. No es tracta de donar la responsabilitat a la població, sinó de comptar amb la confiança de la població, que ha de ser conseqüent amb allò que està passant", ha dit.

Respectar les tres M

Una opinió similar manifesta el catedràtic de Medicina Preventiva i de Salut Pública de la Universitat de València, José María Martín Moreno. Per a l'epidemiòleg les mesures són suficients i la societat ha d'assumir la seua part de responsabilitat. "Hem d'aprendre a viure amb incertesa. I a no comportar-nos, com a societat, de manera infantil; que no haja de vindre un policia a dir-nos si un cosí pot vindre o no a passar el Nadal", explica.

Martín Moreno defén la necessitat de l'autocontrol i d'unes celebracions de Nadal de mínims per a evitar un repunt de contagis del qual penedir-se després: reunions familiars més curtes, de poques hores, i reduir les conductes de risc prèvies, respectar les tres M (mascareta, metres de distància i mans netes) i evitar les comunicacions cara a cara i els espais concorreguts o poc ventilats. Pensa que la ciutadania estarà a l'altura del repte: "amb una sèrie de xicotets esforços, ho aconseguirem".

"El virus no fa el que vol, sinó el que li deixem fer", explica l'expert, que aposta a insistir en missatges clars i directes a la població. "Ací no es tracta de salvar el Nadal, es tracta de salvar la salut i la vida. Hi haurà més festes de Nadal, però no per a aquelles persones que no superen aquestes".

Autoaïllament i teletreball

La doctora Andrea Burón, que presideix la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària, veu adients les mesures aprovades en el Consell Interterritorial de Sanitat. Pensa que el previsible repunt de contagis ha de valorar-se també tenint en compte la salut mental de les persones i la necessitat de sociabilitzar deprés de mesos de confinament.

Burón aposta per crear al Nadal grups estables de familiars i de persones acostades, i per reduir al mínim els contactes fora de la bambolla. I també per autoaïllaments preventius d'almenys deu dies, abans i després de les celebracions i de la reincorporació física a la faena. L'experta defén la importància del teletreball en l'equació per a minimitzar el risc de contagi, i apel·la a l'administració i a les empreses privades perquè el faciliten.

També et pot interessar

stats