Europa ja ha esgotat tots els recursos naturals que és capaç de generar per al 2019

Segons les ONG WWF i Global Footprint Network, els europeus passen a dependre de recursos exteriors.

Europa ja ha esgotat tots els recursos naturals que és capaç de generar per al 2019
Europa ja ha esgotat tots els recursos naturals que és capaç de generar per al 2019

La Unió Europea ha esgotat en menys de cinc mesos tots els recursos naturals que el conjunt dels 28 és capaç de generar en els ecosistemes durant un any. Segons les ONG WWF i Global Footprint Network, això suposa una "hipoteca greu" per al futur i el preu d'aquest dèficit ecològic és "devastador per a la naturalesa".

L’informe Viure per damunt dels límits de la naturalesa a Europa, elaborat per aquestes organitzacions, conclou que els europeus viuen com si tingueren 2,8 planetes a la seua disposició.

Per països, Espanya esgotarà els recursos aquest 28 de maig, mig mes abans que en el 2018. L'informe assenyala que, al ritme de consum de cada espanyol mitjà, es necessitarien 2,3 planetes per a satisfer la demanda de recursos.

Tot això genera un augment de la desforestació global, pèrdua de biodiversitat, esgotament de les pesqueres, escassetat d'aigua, erosió del sòl, contaminació de l'aire i recrudescència de l'impacte del canvi climàtic.

El Dia de la Sobrecapacitat de la Terra varia cada any i es calcula mitjançant la comparació de l'actual demanda de recursos naturals amb la capacitat que realment té la Terra per a regenerar-los. Aquest dia a Europa s'ha avançat cinc mesos des del 1961, any en què el continent entrava en dèficit el 13 d'octubre.

L’informe recomana que s'adopten les mesures urgents necessàries perquè el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra es retarde de forma progressiva i poder aconseguir, així, un equilibri ecològic. Aquest document inclou, entre altres accions, la protecció i restauració de la naturalesa a Europa per al 2030, i aconseguir un escenari de zero emissions al 2040.

També et pot interessar