Europa busca idees per a protegir la qualitat de la terra

La Comissió Europea ha obert una consulta pública als ciutadans sobre la nova estratègia del sòl.

Plantes cultivades creixen en un tram de terra
Plantes cultivades creixen en un tram de terra

La Comissió Europea va posar en marxa aquest dimarts una consulta pública en línia sobre el desenvolupament de la nova estratègia sobre el sòl de la Unió Europea (UE), enfront de la degradació que pateix la terra a causa d'una gestió insostenible, la sobreexplotació, el canvi climàtic o la contaminació.

"Els sòls sans són essencials per a aconseguir tant els objectius del Pacte Verd Europeu, com la neutralitat climàtica, la restauració de la biodiversitat, la contaminació zero, els sistemes alimentaris saludables i sostenibles i un medi ambient resilient", ha apuntat l'executiu comunitari en un comunicat.

No obstant això, aquests sòls estan sotmesos a una constant degradació "a causa de la gestió insostenible, la sobreexplotació, el canvi climàtic i la contaminació", lamenta la CE en la mateixa nota, raó per la qual, en virtut de l'Estratègia de Biodiversitat de la UE per a 2030, es va anunciar l'adopció d'una nova estratègia de sòls enguany.

En aquesta línia, l'objectiu d'aquest nou pla serà abordar de manera integral els problemes relacionats amb el sòl i la terra, així com ajudar a aconseguir la neutralitat de la degradació de la terra per a 2030, és a dir, restaurar a un "estat saludable" la mateixa quantitat de sòl que ha sigut degradat per l’activitat humana, apunta el comunicat.

"Hem de dotar la UE d'una política de sòls sòlida que ens permeta aconseguir els nostres ambiciosos objectius en matèria de clima, biodiversitat i seguretat alimentària", argumenta en el comunicat el comissari europeu de Medi ambient, Virginijus Sinkevicius, qui ha insistit en la necessitat de "redoblar" els esforços en la matèria.

El lituà ha subratllat que "una quarta part de la biodiversitat del nostre planeta està present en el sòl", la qual cosa va qualificar de "tresor sota els nostres peus, i el nostre menjar i el nostre futur depenen d'això", ha conclòs el comissari.

Segons explica la Comissió, aquesta estratègia estudiarà com protegir la fertilitat del sòl, reduir l'erosió i augmentar la matèria orgànica, així com a tindre en compte els compromisos internacionals de la UE. Així, l'executiu comunitari convida ciutadans, organitzacions i altres actors a participar en la consulta pública, que estarà oberta fins al 27 d'abril de 2021.

També et pot interessar

stats