Europa aprova l'USB-C com a carregador universal a partir de la tardor de 2024

Servirà per a tots els dispositius electrònics i la marca Apple haurà de canviar els seus ports de càrrega

L'eurodiputat maltés que ha encapçalat la negociació, Alex Agius Saliba
L'eurodiputat maltés que ha encapçalat la negociació, Alex Agius Saliba / @alexagiussaliba

El Parlament Europeu (PE) ha donat aquest dimarts la llum verda definitiva al fet que el carregador de tipus USB-C siga el model únic per a tots els dispositius electrònics a la Unió Europea a partir de la tardor de 2024, el punt final a una batalla política de més d'una dècada a Brussel·les per a reduir el fem electrònic que generava la falta d'harmonització.

Per 602 vots a favor, 13 en contra i 8 abstencions, els eurodiputats han donat llum verda a l'acord tancat al juny per a unificar l'ús de l'USB-C en telèfons mòbils, tauletes, llibres electrònics, càmeres digitals, videoconsoles i auriculars. La mesura serà obligatòria dos anys després que s'adopte aquesta legislació.

L'actual sistema, en el qual compartien espai l'USB 2.0 Micro B, l'USB-C i el Lightning (exclusiu d'Apple) gràcies a un acord voluntari de 2009, contribuïa encara a generar fins a 11.000 tones a l'any de residus electrònics, segons les estimacions de la Comissió Europea.

La nova normativa pretén retallar aquesta xifra permetent als consumidors comprar nous dispositius electrònics sense haver d'adquirir un carregador addicional (la qual cosa estalviarà als ciutadans fins a 250 milions d'euros anuals en carregadors innecessaris) i iguala també la velocitat per als dispositius que permeten la càrrega ràpida, sense importar el carregador que s'estiga usant.

Al principi, els ordinadors portàtils no quedaran vinculats a les noves normes, però sí que hauran de complir-les com a molt tres anys i mig després de l'entrada en vigor de la norma (això és, aproximadament, a mitjan 2028).

L'eurodiputat que ha encapçalat la negociació, el socialdemòcrata maltés Alex Agius Saliba, ha escenificat el canvi davant l'hemicicle amb una caixa plena de cables a un costat del faristol i un únic carregador USB-C en l'altre costat.

"Aquest és el passat", ha dit assenyalant la caixa, "i aquest el futur", ha afirmat, amb el cable únic a la mà.

"Hem esperat més de deu anys per a aquesta llei, però la plètora de carregadors actuals serà prompte cosa del passat. La normativa permet el desenvolupament de solucions de càrrega innovadores i beneficiarà a tots, des dels consumidors, farts de canviar de carregador, al medi ambient", ha dit posteriorment.

La vicepresidenta de la Comissió Europea a càrrec de Competència, Margrethe Vestager, ha compartit en el seu compte de Twitter una foto amb desenes de cables i ha afirmat que "a la tardor de 2024, els temps en els quals havíem de barallar-nos amb molts carregadors diferents es començarà a convertir en un record d'un temps passat i estrany, de costos innecessaris i inconveniència".

També et pot interessar