Estubeny a l'ombra del Sakura: el municipi sedueix el Japó amb una ambiciosa setmana cultural

Una delegació de l'ambaixada nipona ha visitat el xicotet terme de la Costera, de 150 habitants, en l'estrena d'una iniciativa que combina exposicions i tallers de manga amb la creació d'un jardí d'estil japonés

L'adjunta al consolat General del Japó Shoko Igarashi planta un cirerer en la visita a Estubeny
L'adjunta al consolat General del Japó Shoko Igarashi planta un cirerer en la visita a Estubeny / À Punt NTC

Una exposició d'il·lustracions manga i uns tallers d'origami s'han incorporat al consum cultural del veïnat d'Estubeny. El xicotet municipi de la Costera, de poc més de 150 habitants, s'ha obert a la cultura japonesa mitjançant una ambiciosa setmana cultural que ha portat al nucli urbà una delegació de l'ambaixada nipona.

L'adjunta al Consolat General, Shoko Igarashi, i la delegada en Relacions Culturals, Anzu Maekawa, han encaixat mans aquest dijous amb l'alcalde Rafael Durán poc abans de plantar huit cirerers de la varietat sakura, emblema del Japó, conegudes per la seua espectacular floració. Els arbres creixeran al paratge de la Taberneta, on el municipi vol alçar un nou miniparc inspirat en el Japó.

Però, què està passant a Estubeny? L'explicació ens la dona Mariana Mateu, una empleada municipal, aficionada a la cultura oriental, que va seduir amb un projecte de dinamització cultural la Fundació Japó, que ofereix ajudes per a intercanvis culturals amb municipis. La idea, ens diu, es posar un poc del Japó a Estubeny i alhora situar el poble en el mapa, per al país nipó.

El benefici per al municipi, greument afectat pel despoblament, és triple: juntament amb la fita cultural es crearà un nou patrimoni —el miniparc japonés de cireres— a benefici de la població, que pot esdevindre un nou atractiu per al turisme.

"Vaig trobar la convocatòria per Internet quan buscava subvencions per a dinamitzar el poble, atraure visitants i retenir la població. Em vaig alegrar molt que acceptaren el projecte", ens explica Mateu, una treballadora temporal que l'Ajuntament ha pogut incorporar per un any a través d'una ajuda de la Generalitat.

La setmana cultural continuarà fins al pròxim 31 de març i està oberta a tota la comarca. Hi ha visites tancades de diversos centres escolars per a participar en els diferents tallers i visitar l'exposició manga de Daniel Herrera a la Casa de la Cultura.

L'alcalde Rafael Duran entrega una placa commemorativa de la visita a l'adjunta al consolat del Japó Shoko Igarashi
L'alcalde Rafael Duran entrega una placa commemorativa de la visita a l'adjunta al consolat del Japó Shoko Igarashi / À Punt NTC

També et pot interessar

stats