Estrasburg dicta sentència sobre l’acumulació de penes a presos d’ETA

Els demandants sol·liciten que se’ls descompten les condemnes complides a França, la qual cosa podria avançar la seua excarceració.

Tribunal Europeu de Drets Humans
Tribunal Europeu de Drets Humans / Tribunal Europeu de Drets Humans

El Tribunal Europeu de Drets Humans dictarà sentència aquest dimarts sobre les demandes plantejades pels presos d’ETA que van sol·licitar que els descomptaren les condemnes complides a França, la qual cosa podria avançar la seua excarceració.

El Tribunal resoldrà, en principi, quatre de les vora 40 demandes, les que primer es van interposar i els casos de les quals integren un primer grup. Es tracta de les plantejades per Santiago Arrospide Sarasola, Santi Potros; Kepa Pikabea; Francisco Mujika Garmendia, Pakito, i Alberto Plazaola.

Segons l’advocat d’aquests quatre demandants, la resolució d’aquests casos hauria de marcar “per lògica” el futur de la resta.

L’origen de les demandes es remunta a 2014, amb l’entrada en vigor d’una la llei que va traslladar la directiva europea que permetia que, en el límit de condemna de l’Estat espanyol, s’incorporara el temps de presó complit en altres països de la UE, sense superar-lo.

La Llei 7/2014 conté una disposició addicional única que assenyala que “en cap cas seran tingudes en compte” per aplicar-les “les condemnes dictades per un tribunal d’un estat membre de la Unió Europea amb anterioritat al 15 d’agost de 2010”, data límit de transposició de la norma europea.

Malgrat açò, l’Audiència Nacional va arribar a excarcerar Santiago Arrospide Sarasola i Alberto Plazaola en aplicació d’una interpretació d’aquesta normativa de la Unió.

No obstant això, posteriorment el Tribunal Suprem, que va resoldre un recurs de Kepa Pikabea, va determinar que la norma europea que preveu acumular penes complides en els països de la UE no ha de portar a l’excarceració de presos d’ETA, en descomptar-los les condemnes complides a França.

El Tribunal Constitucional no va admetre a tràmit les demandes posteriors dels reclusos, la qual cosa va portar als seus advocats a interposar, per separat, una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans que començarà a resoldre’s al final d’aquest mes.

També et pot interessar

stats