Estrasburg avala que Espanya no compute les condemnes d’etarres a França

El Tribunal Europeu de Drets Humans dona suport a la justícia espanyola en aquesta decisió.

El Tribunal Europeu de Drets Humans a Strasburg
El Tribunal Europeu de Drets Humans a Strasburg / Reuters

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha avalat aquest dimarts la decisió d’Espanya de no computar els anys de presó complits a França per tres etarres i retardar-ne, d’aquesta manera, l’excarceració.

Ara bé, el Tribunal de Justícia sí que dona la raó als demandants, Santi Potros, Alberto Plazaola i Pakito, que va ser líder de la banda, en un aspecte processal. El Tribunal especifica que el rebuig del Constitucional als seus recursos d’empara va impedir el dret d’accés a un tribunal i els atorga, per això, una indemnització global de 4.000 euros.

Després de l'anàlisi de la legislació espanyola per part d'Estrasburg, la sentència afirma que no s'ha produït cap vulneració del Codi Penal perquè, a Espanya, els anys màxims de compliment efectiu de condemna són 30 anys. El Tribunal Europeu sosté que la decisió de l'Audiència Nacional de l'acumulació de condemnes que va suposar en un primer moment l'eixida de Santi Potros i Plazaola  no van ser "mesures definitives", i no es demostra cap vulneració dels drets dels demandants.

El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) ha expressat la seua satisfacció per la sentència, ja que consideren que el TEDH ha fet "justícia" perquè una fallada en sentit contrari hauria significat l'eixida d'una desena d'etarres. Segons les seues paraules, "les víctimes d'ETA senten que tenen el suport del Tribunal Europeu de Drets Humans". 

També et pot interessar

stats