Estabilitzen l'incendi de la Vall de Gallinera, amb 160 hectàrees cremades

El secretari autonòmic d'Emergències explica a À Punt que el foc està pràcticament perimetrat tot i que encara no està controlat.

A primera hora del matí els mitjans aeris s'han incorporat a les tasques d'extinció de l'incendi

L'incendi forestal que crema des de dissabte a la zona de la Llacuna, al terme de la Vall de Gallinera (Marina Alta), està estabilitzat des de les 9:56 hores d'aquest dilluns, i el dispositiu continua treballant en l'extinció. El foc, el sergons més important des que va començar l'estiu, ja ha cremat almenys 160 hectàrees, està perimetrat i les tasques per a apagar-lo segueixen a bon ritme, segons ha afirmat en Les notícies del matí el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel.

A primera hora del dia s'havien reincorporat efectius aeris i terrestres als treballs d'extinció del foc, però ja s'han retirat després de donar per estabilitzades les flames, segons ha informat el Servei d'Emergències. Aquest matí hi ha hagut una nova reunió al centre de comandament avançat, instal·lat entre els termes de l'Orxa i Vilallonga, per a avaluar la marxa de les tasques d'extinció. Les elevades temperatures, les ràfegues de vent i la complicada orografia del terreny dificulten la labor dels efectius antiincendis, com ha explicat el secretari autonòmic d'Emergències, que s'ha mostrat prudent amb el fet que el foc quede controlat al llarg d'aquest dilluns.

Sobre el terreny treballen dos autobombes, dues unitats de bombers forestals de la Generalitat, set dotacions del Consorci Provincial de Bombers d'Alacant i un mitjà aeri, segons l'última actualització del 112. Des de primera hora, els mitjans aeris han fet descàrregues selectives i acurades en els punts calents que han detectat els tècnics perquè es poguera treballar en la superfície del perímetre de l'incendi. Al llarg del dia, de hui bona part dels efectius es mantindran sobre el terreny per evitar que revifen les flames. El Seprona de la Guàrdia Civil i els tècnics de la Generalitat investiguen ara les causes del foc.

L'alcalde de la Vall de Gallinera, Ignasi Mora, ha explicat en la ràdio d'À Punt que aquest incendi és, entre altres coses, conseqüència de l'èxode rural i de l'abandó de les terres de cultiu. L'alcalde també ha lamentat que s'hagen cremat uns carrascars adults que hi havia a la zona.

El de la Vall és l'incendi més important de la desena que s'han declarat a la Comunitat Valenciana el cap de setmana, en diferents punts de la Marina i la Safor. Tots estan pràcticament extingits, i la proximitat entre els focs fa pensar que han sigut intencionats. El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Ángel, ha alertat que entre el 70% i el 80% dels incendis que es declaren tenen al darrere la mà de l'home, ja siga per negligències, provocacions o accions poc meditades.

També et pot interessar