Estabilitzat l'incendi que ha cremat 150 hectàrees a Monòver

La pujada de les temperatures podria allargar-ne dos dies l'extinció.

VÍDEO | Estabilitzat l'incendi que ha cremat 150 hectàrees a Monòver

Els bombers han donat per estabilitzat l'incendi que es va declarar aquest dijous a Monòver (Vinalopó Mitjà), a la penya de la Safra, i que ha cremat vora 150 hectàrees a més d'obligar desallotjar 30 persones en diferents vivendes disseminades pel paratge. L'augment de temperatures que s'espera per a aquest cap de setmana podria allargar-ne fins a 48 hores l'extinció, segons ha avançat el secretari autonòmic de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, Josep Maria Àngel, en Les notícies del matí.

Àngel ha assegurat que que s'espera que la pujada de temperatures "facen revifar les flames" en algun moment del cap de setmana, motiu pel qual "encara queden diversos processos abans de donar-lo per extingit".

La principal hipòtesi amb què treballen les autoritats sobre l'origen de l'incendi és, en paraules del mateix Àngel, "una mala praxi" en una crema de restolls descontrolada "que no s'hauria d'haver dut a terme a causa de les condicions meteorològiques". La Guàrdia Civil, de fet, va detindre al final del dia un home de qui "hi ha indicis" que havia estat fent cremes agrícoles, segons va confirmar la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, durant la visita a la zona de vesprada. Està previst que passe a disposició judicial al llarg del matí. L'alcalde del municipi, Alejandro García, va recordar que a l'estiu està "totalment prohibit" fer cremes i lamenta que el veí arrestat no seguira les indicacions. Segons els càlculs d’Emergències, caldran unes 48 hores per a poder apagar completament el foc.

Durant la nit han estat treballant en la zona nou equips d'extinció terrestre: Bombers de la Diputació d'Alacant, set unitats de bombers forestals de la Generalitat i dues brigades de la Diputació. Aquests efectius han incorporat l'ús de drons a les activitats d'extinció per a detectar els punts més calents de l'incendi, on al llarg del matí centraran les descàrregues els tres mitjans aeris que s'han incorporat aquest matí.

Emergències ha demanat als ajuntaments i les forces i cossos de seguretat de l’Estat que no deixen passar les persones desallotjades que vulguen comprovar l’estat dels seus habitatges.

Reforçar la prevenció davant un estiu "complex"

El responsable d'Emergències ha explicat en la ràdio d'À Punt que hi ha per davant "un estiu complex" pel que fa a la prevenció d'incendis per dues raons: la primera és que les abundants pluges de la primavera han causat la proliferació del matollar, "combustible" per als incendis, i la segona, que la crisi sanitària ha fet aumentar el turisme d'interior. Tot alhora fa que siga necessari "reforçar l'acció preventiva", sobretot l'anàlisi matinal dels nivells d'emergència en els dies més desfavorables.

També et pot interessar