Especialistes de la UV ensenyen a bacteris a ‘llegir’ senyals del codi morse

Es tracta del primer pas per a utilitzar la naturalesa com un supercomputador, creant xarxes neuronals d'organismes vius connectats entre si

Alfonso Jaramillo
Alfonso Jaramillo / CSIC
21 de desembre 2022 - 17:44

Un projecte de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de la Universitat de València investiga amb bacteris modificats genèticament perquè aprenguen a descodificar un missatge. L’objectiu del projecte és que aprenguen a "llegir" el codi morse, com a pas previ a l'ús d'organismes vius en computació.

Es tracta del primer pas per a utilitzar la naturalesa com un supercomputador, creant xarxes neuronals d'organismes vius connectats entre si. "Com en el planeta Pandora d'Avatar", han explicat des de la Universitat.

El projecte aplica l'enginyeria genètica a bacteris per a fer-les capaços de reaccionar a un estímul associat a un senyal d'un codi lingüístic.

L'objectiu és que aquesta població de bacteris siga capaç de "llegir" el codi morse, un pas previ necessari per a utilitzar organismes vius en computació.

La idea que ha motivat el projecte és comprovar si éssers vius com els bacteris poden crear xarxes neuronals que els permeten tindre intel·ligència artificial.

La computació biològica és la branca de la ciència que estudia com utilitzar elements de la naturalesa per a processar i emmagatzemar informació. Com qualsevol altra branca de la computació, es basa en la combinació d'un maquinari o unitat física –en aquest cas, les cèl·lules vives– i un programari.

En aquest cas, una població de bacteris de l'espècie Escherichia coli ha sigut modificada genèticament perquè reaccione a un determinat senyal i proporcione "una computadora que no necessita programari".

Segons el director del Laboratori de Biologia Sintètica De Novo en el I2SysBio i responsable del projecte, Alfonso Jaramillo, "aquests bacteris són capaços d'aprendre gràcies al fet que se'ls ha incorporat una memòria en els seus gens".

En concret, el principi que apliquen els investigadors es basa en la Física, en el fenomen conegut com a ressonància: "Les partícules que componen la matèria posseeixen una freqüència de vibració característica".

"De moment podrien llegir només una lletra cada vegada, però aquest és el primer pas per a crear en organismes vius el que en computació es coneix com a xarxa neuronal artificial, un concepte inspirat en la biologia on un conjunt d'unitats o neurones estan connectades entre si per a transmetre's senyals", ha explicat.

En aquest sentit, ha afegit que, si es poguera utilitzar aquest sistema en fongs, "que s'ha demostrat que són capaços de conduir electricitat i de crear xarxes entre els arbres", es podria "crear alguna cosa semblança al planeta Pandora de la pel·lícula Avatar".

El projecte ha rebut finançament de l'Agència Estatal d'Investigació, del Ministeri de Ciència i Innovació i de l'Oficina d'Investigació Naval dels Estats Units.

També et pot interessar

stats