Espanya i Suècia gaudeixen de la millor qualitat de vida en la tercera edat a Europa

Segons la comparativa europea, una dona espanyola viu 69,9 anys de vida saludable, per 69 de l’home.

Dos homes majors juguen una partida d'escacs
Dos homes majors juguen una partida d'escacs / Vlad Sargu

Les persones majors d’Espanya i Suècia gaudeixen del major nombre d’anys de vida saludable entre tots els estats de la Unió Europea, segons manté l’últim informe Focus on Spanish Society, que ha publicat Funcas, la fundació de les entitats bancàries espanyoles.

L’estudi defén que els anys de vida saludable en la tercera són millor indicador de “l’èxit social d’una nació” que l’esperança de vida. 

Segons la comparativa europea, una dona espanyola viu 69,9 anys de vida saludable, per 69 de l’home, una referència que només supera Suècia amb 71,9 i 73,2 anys respectivament. L’anàlisi estima que els homes viuen vora dos terços de la tercera edat (64%) amb bona salut, una proporció que es redueix a la meitat (53%) en el cas de les dones. Per a donar context a aquesta xifra cal tindre en compte que de mitjana elles viuen més (88) que ells (85 anys) i per tant amb pitjor salut en les etapes finals de la vida. 

L’informe preveu que Espanya superarà en esperança de vida el Japó el 2040, i es convertirà en el país més longeu del planeta. Ja el 2017 les dones espanyoles tenien la major esperança de vida de la Unió Europea en termes absoluts i els homes ocupaven la segona plaça. Ara mateix, a partir dels 65 anys només França supera en esperança de vida els registres espanyols. 

Baixes taxes de criminalitat

La longevitat d’Espanya també s’explica, en part, per la baixa taxa de criminalitat. Segons l’estudi Global Finance de 2019, Espanya ocupa el lloc 15 de 128 en el rànquing dels països més segurs del món. L’informe de Funcas crida l’atenció sobre el fet que les xifres espanyoles milloren en molts aspectes les de països habitualment considerats paradigmes de la seguretat i el benestar de la societat, com els escandinaus.

També et pot interessar

stats