Espanya és el segon país del Mediterrani amb més incendis forestals, 12.000 cada any

Els experts parlen d'un nou model de megaincendi, que crema nou voltes més ràpid que la velocitat dels efectius.

L'informe de WWF analitza els incendis forestals a Espanya, França, Grècia, Itàlia, Turquia i Portugal
L'informe de WWF analitza els incendis forestals a Espanya, França, Grècia, Itàlia, Turquia i Portugal / WWF

Espanya és el segon país del Mediterrani, només per darrere de Portugal, amb més incendis forestals cada any, amb 12.000 sinistres i prop de 100.000 hectàrees de mitjana calcinades. Un paisatge altament inflamable que s'està convertint "en un polvorí" pel canvi climàtic, segons es recull en l'informe "Crema el Mediterrani", presentat aquest dijous pel Fons Mundial per a la Natura (WWF).

Aquest informe analitza els incendis forestals a Espanya, França, Grècia, Itàlia, Turquia i Portugal. En el període 2009-2018, Espanya va registrar un 23% del total de sinistres als països mediterranis, mentre que la superfície cremada en aquest territori va ascendir al 26% del total.

Enguany s'han produït a Europa onze vegades més incendis que han cremat un 40% més de superfície que en 2018 i a Espanya les xifres revelen un 16% més d'incendis que han calcinat un 32% més de superfície.

"La virulència del foc és cada vegada major"

Lourdes Hernández, autora principal de l'informe de WWF, explica que la virulència del foc és cada vegada major al Mediterrani, amb la irrupció de "megaincendis o incendis de sisena generació", desconeguts fins ara, amb flames que es propaguen a velocitats "entre tres i nou vegades per damunt de les capacitats d'extinció".

Aquesta nova tipologia de focs "amb un comportament explosiu", ha afegit, es converteixen en "tempestes de foc i arrasen a velocitats superiors a 4.000 hectàrees per hora: són quasi impossibles d'apagar".

Molts diners per a l'extinció i pocs per a la prevenció

La inversió destinada a la lluita contra els incendis al Mediterrani és els 2.000 milions d'euros anuals. L'informe adverteix que sols es destinen 2 de cada 10 euros a mesures de prevenció.

A més, d'acord a les xifres, tan sols el 4% responen a causes naturals. A Espanya, el 96% dels focs van ser provocats per l'home, dels quals el 55% va ser intencionat i el 23% es va deure a negligències.

També et pot interessar

stats