Espanya registra més de 200 nous contagis per segon dia consecutiu

Es comptabilitzen 13 hospitalitzacions més durant l’última setmana, però els ingressos a l'UCI es mantenen estables.

Incidència del coronavirus a Espanya
Incidència del coronavirus a Espanya / Miguel Ángel Reino.

Espanya ha tornat a registrar, per segon dia consecutiu, més de 200 contagis per coronavirus. El Ministeri de Sanitat ha identificat 241 nous positius en les últimes 24 hores, fet que suposa 16 contagis menys que en el balanç de dimecres. Amb aquestes dades, són 253.056 els contagis que deixa la pandèmia des que es va iniciar a Espanya.

D’altra banda, repunten un poc les hospitalitzacions dels últims set dies, que se situen en 150, cosa que suposa 13 més que la vespra. Així i tot, els pacients ingressats a l'UCI durant l'última setmana són pràcticament els mateixos, ja que n'hi ha cinc, un menys dels comptabilitzats ahir dimecres. A causa de la Covid-19, un total de 125.660 persones han necessitat hospitalització durant la crisi sanitària, de les quals 11.708 van haver d'ingressar les unitats de cures intensives.

Quant a les defuncions en els últims set dies, el Ministeri de Sanitat n'ha confirmat una desena: això suposa mantindre’s en la tendència d’aquesta setmana, quan les defuncions han oscil·lat entre un pic màxim de 12 –aquest dilluns– i dos mínims de 9 morts –aquest dimecres i dijous–. En total, des del començament de la pandèmia, 28.401 persones han mort a Espanya.

El 60-70% dels nous positius són asimptomàtics

El director del Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, ha destacat que el 60% dels nous casos que s'han detectat són asimptomàtics, i que el percentatge s'eleva al 70% en els brots, una situació que té a veure amb la tasca d'investigació al voltant de cada positiu.

Simón ha dedicat part de la intervenció a posar en context els brots d'Aragó i particularment els de la comarca del Segrià, on s'ha produït "cert grau transmissió comunitària" a la ciutat de Lleida. Brots "esperats" què estan associats a la campanya de la fruita i que afecten temporers, principalment.

Sanitat preveu brots fins a l'octubre per la campanya fructícola

Sanitat preveu que el treball al camp continue generant contagis fins a l'octubre, els quals estan tenint un impacte menor en el sistema sanitari, perquè afecten persones més joves i amb millor pronòstic.

L'epidemiòleg ha qualificat de "valentes" les mesures de restricció a la mobilitat i als agrupaments que han pres a la comarca catalana, l'efectivitat de les quals Sanitat espera comprovar a partir de demà. En tot cas, els primers indicadors semblen positius, segons ha avançat.

Simón descarta tornar a situacions de confinament

En les circumstàncies actuals, Simón no és partidari d'incrementar les restriccions a la zona. I no ho és, sobretot, per l'impacte socioeconòmic de les mesures en les persones més vulnerables, com aquelles que "viuen al dia" del treball al camp. "No estic segur que ara mateix confinar a casa siga una mesura millor", ha dit l'expert.

En relació amb els 52 casos importats de l'estranger en l'última setmana, Simón considera "suficients" els controls, tot i assegurar que només s'han detectat "4 o 5 casos" a la frontera. També ha anticipat la possibilitat de noves mesures, que no funcionarien per a controls segmentats per països, sinó per a grups de passatgers de vols concrets. L'opció encara està, però, en fase de valoració de les autoritats europees.

També et pot interessar

stats