Espanya ha reduït quasi un 20% el malbaratament alimentari des del 2020

En el 2024 la població va llançar més de 1.100 milions de quilos o litres de menjar i beguda, tot i la nova llei estatal per a combatre el problema

Una dona llança el menjar que li sobra en al fem en la cuina
Una dona llança el menjar que li sobra al fem a la cuina / Shutterstock

Espanya ha accelerat la lluita contra el malbaratament alimentari amb una reducció del 19,6% entre 2020 i 2024. Tot i això, la xifra és elevada: en el 2024 es van desaprofitar 1.125 milions de quilos o litres d’aliments i begudes, segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Este dilluns, 29 de setembre, se celebra el Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d’Aliments, una jornada que recorda la importància de reduir el malbaratament i reconeix les mesures adoptades per a aconseguir-ho.

Una llei pionera a Espanya

El 2025 ha marcat un punt d’inflexió amb l’entrada en vigor de la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, publicada a l'abril al BOE després de l'aprovació al Congrés el 20 de març. Es tracta de la primera norma estatal en esta matèria, amb l’objectiu de fomentar l’ús eficient dels aliments i reduir el malbaratament en tots els esclavons de la cadena.

Més enllà del marc legal, moltes empreses agroalimentàries ja havien posat en marxa iniciatives pròpies, com la creació d’envasos reutilitzables o la donació de productes a entitats socials.

Les xifres del malbaratament

En el 2024, cada persona a Espanya va llançar de mitjana 24,38 quilos o litres d’aliments i begudes, amb un total setmanal de 21,6 milions. Malgrat tot, es van evitar 51,5 milions de quilos o litres de desaprofitament gràcies a la major conscienciació ciutadana.

La major part del malbaratament (851,5 milions de quilos o litres) correspon a productes sense utilitzar dins de la llar. Fora de casa, es van desaprofitar 28 milions, un 8,8% menys que en el 2023.

També et pot interessar

stats