Espanya rebrà almenys 6.707.185 vacunes fins a març

Les farmacèutiques AstraZeneca, Biontehc Pfizer i Moderna faran diversos enviaments mensuals.

Una imatge d'arxiu de la vacunació del personal sanitari
Una imatge d'arxiu de la vacunació del personal sanitari / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

Espanya rebrà al menys 6.707.185 vacunes fins a març. Així ho ha avançat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una compareixença conjunta amb el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, posterior al Consell Interterritorial.

La ministra de Sanitat ha detallat que vora mig milió de persones a Espanya estan ja immunitzades. “Avancem en el procés de vacunació” i ha recordat que a les vacunes existents se n’aniran sumant de noves. A febrer es van a rebre 1.779.570 dosis de la vacuna Biontech Pfizer i en març 2.705.040 més . I Moderna entregarà 412.000 dosis a febrer. A aquestes vacunes s’afegiran l’entrega d’AstraZeneca durant el mes de febrer d'1.810.575 dosi. “Una gran notícia per a tots”, ha reumit la ministra.

Daria ha dit que s’aprecia una lleu milloria de la situació de la pandèmia a Espanya i que cal valorar que les mesures que estan prenent les comunitat estan tenint efecte. Darias ha demanat cautela i prudència en aquesta situació i ha deixat clar que encara venen setmanes complicades, sobretot per a les comunitats on la pressió hospitalària és més gran –com és el cas de la valenciana.

D’altra banda, ha anunciat també que les vacunes amb la tecnologia d'ARN-missatger s’aplicaran als majors de 80 anys i que l’interval de dosis recomanat per AstraZeneca és de 10 a 12 setmanes entre la primera dosi i la segona. Entre altres aspectes, també ha comunicat que es coordinaran les pròximes campanyes agrícoles per a planificar-les de forma segura. Durant la Interterritorial d’aquest dimecres s’han explicat també les noves restriccions dels vols del Brasil i Sud-àfrica.

La vacunació, "un document viu"

Darias ha defensat que el pla de vacunació és "un document viu". La ministra ha recordat que el pla preveu la vacunació de residents i personal que treballa als centres de majors, els sanitaris en primera línia després, treballadors sanitaris que treballen sense mascareta (com ara dentistes), grans dependents i majors de 80 anys. El grup de treball, format per representants del ministeri i de les comunitats, entre altres, hauran de definir nous grups.

A la pregunta sobre la vacuna russa Sputnik V, la ministra ha dit que qualsevol vacuna que tinga el vistiplau de l'Agència Europea de Medicament serà "ben rebuda".

La comissió de salut pública es reuneix demà dijous per decidir si desaconsella la vacuna d'AstraZeneca a majors de 65 anys.

També et pot interessar

stats