Espanya i Portugal reobrin la frontera, tres mesos i mig després

La Unió Europea alça el veto a quinze països després de tres mesos d'aïllament per la pandèmia, entre ells la Xina.

Pedro Sánchez, el rei Felip VI, Marcelo Rebelo de Sousa i Antonio Costa, a Badajoz, durant l'acte oficial d'obertura
Pedro Sánchez, el rei Felip VI, Marcelo Rebelo de Sousa i Antonio Costa, a Badajoz, durant l'acte oficial d'obertura / Ballesteros (Efe)

Amb l'inici del més de juliol, el continent europeu intenta reprendre a poc a poc la normalitat després de més de tres mesos d'aïllament a causa del coronavirus. Aquest dimecres, 1 de juliol, és la data assenyalada en què la Unió Europea alça el veto a una llista de quinze països considerats "segurs" i Espanya i Portugal recuperen la mobilitat en la línia fronterera que els separa.

La celebració per la reobertura de la frontera entre els dos països que conformen la península s'ha escenificat en un acte institucional a Badajoz al més alt nivell, amb presència del rei d'Espanya, Felip VI, el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, el president portugués, Marcelo Rebelo de Sousa, i el primer ministre, António Costa.

La proliferació de contagis de Covid-19 va obligar a tancar el 17 de març la línia fronterera entre Espanya i Portugal, la més llarga d'Europa. Només quedaren nou punts oberts per a nacionals i residents del país de destinació, transport de mercaderies i treballadors transfronterers. Ara es reobri aquest dimecres, deu dies després de la resta que van tancar també dins de l'espai Schengen.

La reobertura de fronteres té lloc una vegada superat l'estat d'alarma a Espanya, encara que se succeeixen alguns rebrots de contagi, i amb una situació preocupant a Portugal. Després d'haver sigut un dels països europeus que han tingut més controlat el virus, les dades certifiquen que ara s'expandeix en algunes zones, com el cinturó metropolità de Lisboa. En les últimes setmanes Portugal ha passat a ser el segon país d'Europa en nombre de contagis per cada 100.000 habitants, només superat per Suècia.

Quinze països "segurs" per a la UE

La Unió Europea aprovà dimarts la primera llista de països que considera "segurs" i als quals obri les fronteres exteriors a partir d'aquest dimecres. Són quinze: Austràlia, Algèria, el Canadà, Corea de Sud, Geòrgia, el Japó, el Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Sèrbia, Tailàndia, Tunísia, l'Uruguai, Ruanda i la Xina. La permanència del Marroc i la Xina en la llista, però, està subjecta al fet que donen un tractament recíproc a la ciutadania europea i els permeten entrar al seu territori.

La llista, que ha deixat fora més de 150 països (entre d'altres, els Estats Units, Rússia i el Brasil) per no considerar-los segurs des del punt de vista epidemiològic, es revisarà cada dues setmanes en funció de l'evolució de la pandèmia.

També et pot interessar