Espanya només vacunarà amb AstraZeneca les persones d’entre 18 i 55 anys

Els estudis previs sobre la seua eficàcia han fet dubtar sobre la seua efectivitat en alguns grups d’edat.

Una sanitària administra una vacuna contra la Covid
Una sanitària administra una vacuna contra la Covid / Diges (Efe).

La comissió de salut pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha decidit aquest divendres que les vacunes d’AstraZeneca només s’administraran a persones d’entre 18 i 55 anys. Amb aquesta decisió, la comissió descarta l’administració a majors de 55 anys, un debat que es va iniciar aquest dijous i la deliberació del qual s’ha pres aquest divendres.

Els estudis previs sobre la seua eficàcia han fet dubtar sobre la seua efectivitat en alguns grups d’edat. Alguns països com França, Alemanya, Polònia i Àustria han descartat vacunar els grups de més edat pels mateixos motius.

La setmana passada, l’Agència Europea del Medicament va recomanar autoritzar la vacuna d’aquesta farmacèutica per a adults, també en el cas dels majors de 65 anys. En qualsevol cas, cada país decideix sobre aquesta qüestió.

Els assajos fets per AstraZeneca al Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica van mostrar que la vacuna era segura i eficaç per a previndre el Covid-19 en persones a partir de la majoria d’edat. Aquests estudis van involucrar a unes 24.000 persones en total, però la majoria d’ells tenien entre 18 i 55 anys, per la qual cosa no hi ha suficients resultats en participants majors d’aquesta edat per a proporcionar una xifra d’eficàcia de la mateixa en aquest tram.

La Comissió de Sanitat sí que va aprovar dijous que les primeres dosis d’aquesta vacuna que arriben a Espanya, que rebrà 1,8 milions de dosis aquest mes de febrer, vagen destinades als professionals sanitaris i sociosanitaris en actiu no inclosos en els grups 2 i 3.

Les primeres dosis seran per al personal sanitari que no està en primera línia

Així, les primeres dosis que arribaran aquest cap de setmana seran per al personal que no és de primera línia i que treballa en centres i establiments sanitaris i sociosanitaris, segons la definició recollida en l’estratègia de vacunació aprovada pel Sanitat. Es tracta de treballadors d’àmbit hospitalari i d’atenció primària; personal d’odontologia, higiene dental i altre personal sanitari que atén a pacients sense mascareta i durant un temps superior a 15 minuts.

Espanya rebrà aquest mes uns quatre milions de dosis de les tres vacunes contra la Covid-19 autoritzades fins ara per l'Agència Europea del Medicament, que permetran immunitzar dos milions de persones, al voltant del quatre per cent de la població espanyola.

Arribaran 1.810.575 dosis de la vacuna AstraZeneca, així com 1.779.579 de la vacuna de Pfizer i BioNTech –a les quals se sumarà una altra partida de 2.750.040 al març– i fins a 412.000 dosis de la immunització de Moderna.

També et pot interessar

stats