Espanya i el Marroc completen aquest dimarts la reobertura de la frontera

La reunió se circumscriu a l'aplicació dels compromisos de l'acord entre els dos estats del 7 d'abril

Duana del Tarajal tancada en maig de 2022
Duana del Tarajal tancada al maig del 2022 / Antonio Sempere (Europa Press)

Representants d'Espanya i el Marroc es reuneixen aquest dimarts per a completar el procés de reobertura dels passos fronterers de Ceuta i Melilla després que el 17 d'abril es va posar en marxa la primera fase per a alguns viatgers després de més de dos anys de tancament.

 

Les administracions competents es reuniran a Madrid per a establir les modalitats i el calendari de finalització del procés de normalització de la circulació de persones i mercaderies pels dos passos terrestres, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

 

El 17 d'abril es va obrir la circulació de les persones que complien els requisits exigibles per a traslladar-se a la resta de l'espai Schengen: nacionals de la Unió Europea, marroquins amb visat o permís de residència a la UE i els que tenien passaport en vigor.

 

Després, el 31 de maig, en una segona fase, es van obrir les fronteres per als treballadors transfronterers legalment autoritzats.

 

La reobertura dels passos fronterers s'ha produït després de més de dos anys de tancament per la pandèmia i per la crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc, que va tindre un dels seus moments de màxima tensió amb l'entrada il·legal de milers d'immigrants el mes de maig de l'any passat.

 

La reunió del dimarts se circumscriu a l'aplicació dels compromisos de l'acord entre Espanya i el Marroc del 7 d'abril, en particular pel que fa a la normalització progressiva de la circulació de persones i mercaderies, per mitjà dels sistemes de control duaner i de persones, segons Interior.

 

L'acord, fruit d'una reunió entre el rei Mohamed VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va quedar reflectit en una declaració conjunta subscrita per tots dos països que consta de 16 punts titulada "Nova etapa de col·laboració entre Espanya i el Marroc".

 

En el text es recull: "la plena normalització de la circulació de persones i de mercaderies es restablirà de manera ordenada, incloent-hi els dispositius apropiats de control duaner i de persones a escala terrestre i marítima".

També et pot interessar

stats