Espanya és l'estat de la UE on més dones són mares després dels 40

Un 9% va tindre en aquesta edat el primer fill o filla el 2017, segons dades que publica l’Eurostat.

Espanya és l\'estat de la UE on més dones són mares després dels 40
Espanya és l'estat de la UE on més dones són mares després dels 40

Les espanyoles són les dones europees que més tard són mares per primera vegada, segons les dades de l’Eurostat publicades aquest dijous. Un 8,8% dels naixements del primer fill o filla eren de dones majors de 40 anys el 2017. Itàlia segueix Espanya, amb un 8,6%, Grècia, amb un 6,6% i Luxemburg i Irlanda, amb un 5,9%.

L’estadística revela que a escala global, en la Unió Europea, el 92% de les dones van tindre el seu primer nadó entre els 20 i els 39 anys. Només un 4% ho van fer abans dels 20 i després dels 40.

Cinc anys després

Les mesures insuficients de conciliació i els baixos salaris expliquen aquest fet. Segons l’última enquesta de fecunditat que l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les dones a Espanya són mares cinc anys més tard del que tenien previst.

Un bon sou al final de mes és una de les condicions més valorades d’un lloc de treball, però, en el cas de les mares, aquesta variable competeix amb les facilitats per a conciliar la vida familiar i professional. De fet, les que treballen tenen menys fills i filles –la mitjana és d’1,3 per dona– i, a mesura que augmenta el nivell educatiu, la maternitat es posposa fins a superar la trentena.

Ser mare és “especialment perjudicial” per a les dones treballadores del voltant dels 30 anys, que perden aproximadament 5.000 euros l’any, segons les conclusions d’un estudi impulsat per l’Observatori Dona i Igualtat de la Fundació Promoció Social. L’estudi també revela que les dones entre 16 i 34 anys que tenen fills tenen més probabilitats no sols de disminuir les seues expectatives salarials, sinó de no desplegar la seua carrera professional.

També et pot interessar

stats