Espanya ja supera el centenar de brots actius de coronavirus

Set es troben a la Comunitat Valenciana i els que més preocupen són els de Lleida, Galícia i el País Basc.

Un policia multa un ciclista per no portar la mascareta
Un policia multa un ciclista per no portar la mascareta / Marta Pérez (Efe)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que a Espanya ja hi actualment més de 100 brots actius de coronavirus repartits en 15 comunitats autònomes, set dels quals es troben a la Comunitat Valenciana: Cullera, València, Burjassot, Foios, Llíria, Rafelbunyol i Castelló. Entre els que més preocupen es troben els de Lleida, i els de Galícia i el País Basc, ja que aquest diumenge hi ha eleccions en aquestes autonomies.

Illa ha fet una crida a la prudència en el territori més castigat actualment per l’epidèmia, Catalunya. Allí el govern ha ampliat a tota la regió sanitària de Lleida el confinament en residències, de manera que ja no podran acollir ingressos, i els ancians no rebran visites amb l’objectiu de “protegir els col·lectius més vulnerables”.

A més, s’ha notificat un preocupant ascens dels contagis a l’Hospitalet de Llobregat, una ciutat que pateix un brot de més de cent casos. No obstant això, les persones contagiades formen part de nuclis familiars, i en principi tots els casos estan controlats.

A Lleida, on es localitzen una vintena de focus, els hospitals veuen crítica la setmana que ve per a saber si la pressió de la malaltia saturarà els serveis sanitaris. En total hi ha 89 persones ingressades per Covid-19 a la comarca lleidatana més afectada, la del Segrià, que aquest divendres ha registrat 280 nous positius, la xifra més alta des que es va decretar el confinament perimetral dels 210.000 habitants dels 38 municipis de la zona. De fet, els hospitals de Lleida han doblat el nombre de persones ingressades en pocs dies.

També preocupa la situació a Galícia i el País Basc, tenint en compte les imminents eleccions autonòmiques d’aquest diumenge. Galícia suma ja 259 casos actius de contagi, i al País Basc el brot d’Ordizia ha arribat aquest dissabte els 70 contagis.

L’ús obligatori de mascaretes és precisament una mesura que ha traspassat les eleccions i cada vegada està més present a les comunitats autònomes. Catalunya, les Balears i Extremadura ja han ordenat l’ús obligatori i altres comunitats com Aragó, Astúries, Cantàbria, Múrcia i Andalusia estudien prendre la mateixa mesura.

També et pot interessar

stats