Espanya ja supera els 200 contagis

Encara que hi ha un degoteig de casos, el Ministeri assegura que l'escenari no ha canviat i que Espanya està en fase de contenció.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha confirmat que Espanya ja supera els 200 casos actius de coronavirus. Hi cal sumar l'home que ha mort amb coronavirus a València i els quatre pacients que ja han rebut l’alta: un a Mallorca, dos a La Gomera i un a Sevilla. Encara que hi ha un degoteig de casos nous, Simón assegura que l'escenari no ha canviat i que Espanya està “en la fase de contenció”.

La Comunitat de Madrid continua encapçalant la llista de casos actius confirmats, amb 76 persones, 27 més que aquest dimarts. A continuació ve Catalunya, amb 28 positius, després que aquest dimecres se n’hagen confirmat sis més. En tercer lloc es troba la Comunitat Valenciana, que manté els 18 contagis de dimarts.

Un dels sis casos nous de Catalunya, el d’un home de 47 anys a Manresa, es va infectar per un positiu de Covid-19 de València. Així mateix, Simón ha explicat que el cas de la persona morta a l'Hospital Arnau de Vilanova de València és un cas importat i que no s'han detectat contagis en el seu grup de contactes. 

Primer cas a Galícia i Aragó

Galícia ha registrat el primer cas de coronavirus en la regió. Es tracta d’un pacient procedent de Madrid i que està aïllat en el Complex Hospitalari Universitari de la Corunya.

També a Aragó s'ha confirmat el primer positiu de la comunitat autonòma en un pacient de 79 anys, ingressat des del dimarts a l'UCI de l'Hospital Clínic de Saragossa. 

A hores d'ara només Múrcia i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, resisteixen als efectes del coronavirus i es queden com les úniques zones d’Espanya sense contagis confirmats.

Set casos greus, catorze en personal sanitari i deu sense identificar l'origen

De total de casos, set estan en unitats de vigilància intensiva, catorze corresponen a professionals sanitaris infectats i hi ha deu casos sense vincles que no estan identificats encara a Madrid, el País Basc i Andalusia, “però a poc a poc se'n van centrant alguns”.

En relació amb el personal sanitari, Simón ha indicat que “el sistema sanitari està preparat” per a respondre a les baixes mèdiques del personal, encara que és cert que en alguns serveis concrets “han tingut problemes” que s'ha solucionat “amb l'intercanvi de professionals de serveis o de centres”. Així mateix, els ha recomanat no assistir a congressos o esdeveniments en els quals puga haver-hi un mínim de risc d'infecció.

8M: “Si una persona té simptomes, que no hi vaja”

Pel que fa als grans esdeveniments, com el 8M, Simón ha dit que, per sentit comú, la recomanació és que “una persona amb símptomes no hi vaja”. “La gent ha de ser conscient del que ha de fer i del que no”.

Hisenda estudiarà ajudes fiscals

La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat que l'executiu estudiarà implementar ajudes fiscals a les empreses si el coronavirus es prolonga en el temps i impacta en l'economia, similars a les que ha adoptat el govern italià.

No obstant això, ha precisat que encara no es pot dir que es note en el funcionament habitual de l'economia. 

Israel imposa la quarantena a viatgers procedents d’Espanya

El primer ministre en funcions d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha anunciat que tots els viatgers que hagen estat en les últimes dues setmanes a Espanya, França, Àustria, Alemanya i Suïssa hauran d’estar dues setmanes en quarantena per a poder entrar al país. 

Els estrangers d'aquests països no podran entrar a Israel, llevat que es comprometen a estar aïllats 14 dies en un habitatge, segons ha comunicat el Ministeri de Sanitat, que ha assegurat que les mesures s'aplicaran en els pròxims dies.  

També et pot interessar

stats