Espanya diu adéu a les bombetes halògenes

A partir d’aquest dissabte, deixen de fabricar-se en compliment amb la legislació europea.

Les halògenes seran substituïdes per les bombetes de tecnologia led, que poden estalviar fins al 80% del consum d'energia
Les halògenes seran substituïdes per les bombetes de tecnologia led, que poden estalviar fins al 80% del consum d'energia

Les bombetes halògenes deixaran de fabricar-se a Espanya a partir d’aquest dissabte, 1 de setembre, en compliment de la legislació comunitària. En concret, deixen de fabricar-se les bombetes halògenes no direccionals, que se sumen així a les direccionals, que ja van deixar de produir-se des de setembre del 2013.

D’aquesta manera seran substituïdes per les bombetes de tecnologia led, que poden estalviar fins al 80% del consum d'energia.

Així ho ha explicat l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), que depén del Ministeri per a la Transició Ecològica. L’IDAE ha explicat que encara que les bombetes halògenes deixaran de fabricar-se, la legislació comunitària permetrà vendre totes aquelles unitats que els establiments tinguen com a excedent i que hagen sigut fabricades abans de 2016, quan es van retirar del mercat els focus halògens.

Des de l'entrada en vigor de la normativa europea en 2009 s'han anat eliminant del mercat les bombetes incandescents, en primer lloc, seguides de les de 100 vats. Més tard es van retirar les bombetes de 75 i 60 vats, les de 40 i 25, i finalment, els focus halògenes, que van ser substituïts en 2016; una mesura que prossegueix amb les bombetes halògenes a partir d’aquest dissabte.

El calendari de prohibició que maneja la Unió Europea és part del seu compromís amb la reducció d'emissions de CO2 i la petjada de carboni implícita, segons ha destacat l’IDAE. A més, l'objectiu per als futurs dissenys de lluminàries és establir requisits d'eficiència energètica en el nivell de la classe A, que garanteix la compatibilitat de les lluminàries posades en el mercat amb els nous llums d'alta eficiència.

També et pot interessar

stats