Espanya comprarà 20 milions de dosis de la vacuna de Pfizer

La Comissió Europea preveu decidir aquest dimecres i signar en els pròxims dies l’acord amb la farmacèutica.

Mostra de les dosis de la vacuna de la farmacèutica Pfizer
Mostra de les dosis de la vacuna de la farmacèutica Pfizer / (Reuters)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat aquest dimarts que Espanya comprarà 20 milions de dosis de la vacuna de la farmacèutica Pfizer que dilluns anuncià una eficàcia del 90% en l'última fase de proves. “Esperem que aquesta setmana o la pròxima es puguen firmar més contractes amb la companyia Pfizer i també amb altres companyies, i les primeres dosis, si tot va bé, haurien d'arribar a principis de l'any que ve, i si tot va molt bé, a finals d'enguany. Calculem que arribaran al voltant de 20 milions de dosis de la vacuna de Pfizer. Cal posar-se dues dosis, així és que es podrà vacunar 10 milions de persones” ha afirmat Illa en una entrevista en La hora de la 1 de TVE.

Illa ha deixat clar que, en tot cas, les vacunes subministrades a Espanya seran gratuïtes i que encara es treballa per a establir els criteris, per tal de saber quins grups de població hauran de vacunar-se primer. “Quan es subministren les vacunes es farà amb totes les garanties”, ha afegit. “És un pas prometedor i rellevant, però queda molt per davant i cal mantindre la guàrdia molt alta” perquè la situació “és molt preocupant”. “Després de mesos durs, comencem a veure llum al final del túnel”, ha asseverat Illa.

Preguntat per les condicions especials de conservació de la vacuna de Pfizer (les dosis s'han de mantindre a una temperatura de -80 graus centígrads), el ministre de Sanitat ha assegurat que tot i que la vacuna “té unes característiques singulars de conservació”, la companyia “ha facilitat mitjans per tal de conservar-la” i poder distribuir-la en condicions òptimes.

La Comissió Europea preveu decidir aquest dimecres i signar en els pròxims dies l’acord negociat amb les empreses Pfizer i BioNTech per a subministrar 300 milions de dosis de la vacuna contra la Covid-19. Una vegada que la Comissió Europea done llum verda, els estats membres tenen cinc dies per a decidir si participen en el contracte i, només si se supera aquest tràmit, es finalitza i signa l’acord. Serà en eixe moment quan el Govern d’Espanya puga concretar la compra de les 20 milions de dosis de les quals parla el ministre Illa.

Tracten d'evitar el confinament domiciliari

Salvador Illa ha insistit també que el confinament domiciliari a Espanya podrà evitar-se si els ciutadans donen “compliment a les mesures” adoptades per cada comunitat autònoma per a frenar l'evolució del coronavirus. El titular de Sanitat ha destacat, “amb tota la prudència del món”, una “relativa estabilització dels casos” en els últims cinc dies. “Estem al voltant dels 530 casos cada 100.000 habitants. Una dada, amb prudència, d'estabilització interessant”, ha repetit.

En aquesta línia, i tot i que les dades d'hospitalització i de morts “van amb decalatge i han registrat increments”, Illa s'ha mostrat optimista respecte a les mesures preses pels executius autonòmics. En alguns territoris, com Andalusia, “caldrà esperar dues setmanes” per a conéixer l'impacte de les disposicions que entren en vigor aquesta setmana. “Volem ser rigorosos amb això i avaluar el resultat de les mesures abans de prendre'n altres més dràstiques que creiem que, si es compleixen les actuals, podem evitar”, ha afegit.

Encara que ara no es pensa en un confinament domiciliari, el ministre ha deixat clar que Nadal no serà “igual que l'any anterior”, encara que el seu departament intentarà “que les famílies es puguen reunir” i que la gent puga “celebrar actes religiosos”. “Veurem com arribem al mes de desembre, però haurem de treballar conjuntament per a veure quines recomanacions i mesures prenem”, ha resolt.

També et pot interessar

stats