Espanya assoleix el màxim diari amb 849 morts i 9.222 contagis

Els casos diagnosticats creixen un 11% després de cinc dies d'alentiment, encara que es manté la tendència a la baixa de la corba.

VÍDEO | Espanya assoleix el màxim diari amb 849 morts i 9.222 contagis
31 de març 2020 - 16:15

Les xifres de nous contagis a Espanya arriben un dia més al màxim, amb 9.222 casos positius, fet que puja la xifra del còmput total a 94.417, segons les dades el Ministeri de Sanitat. També arriba a la quota més alta fins ara la xifra de defuncions, amb 849 persones en 24 hores. És un increment superior a l'anterior màxim, de 838, registrat fa dos dies. Espanya és el tercer país del món amb més contagis, per darrere dels Estats Units i Itàlia, i el segon amb més morts.

Els contagis diagnosticats creixen un 11% després de cinc dies d'alentiment. Així, malgrat aquest pic de nous casos i víctimes, a tot Espanya la corba de l'epidèmia s'aplana. Així ho ha explicat la doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que ha atribuït l'augment de casos totals registrats a Catalunya i Madrid a un cúmul de casos del cap de setmana que es notificaren dilluns. Però, segons insisteix, que es manté la tendència iniciada el 25 de març, en la qual s'ha passat d'un increment mitjà dels casos respecte a la jornada anterior del 20% al 12%.

Segons ha informat el departament que dirigeix Salvador Illa, a hores d'ara hi ha 5.607 pacients en l'UCI i un total de 49.243 persones hospitalitzades. Com a dada positiva, són 19.259 les persones que ja s'han recuperat de la Covid-19, un 20% del total de casos.

D'aquests nous casos, la Comunitat Valenciana n'ha comptabilitzat 398. El total contagis al territori ascendeix a 5.508. 356 pacients estan ingressades en l'UCI i 339 han mort, 29 més que el dilluns.

El 85% dels morts té més de 70 anys

Les dades de dimarts mostren 334 ingressos més en una unitat de cures intensives (UCI) que dilluns. La doctora Sierra ha incidit en la preocupació per les situacions de les UCI, ha recordat que ja hi ha hagut un trasllat de material i ha repetit que no es descarta el trasllat de pacients entre regions, “però sempre de manera consensuada i quan les comunitats ho indiquen”.

Respecte a l'edat de les víctimes mortals, el 85% té més de 70 anys i el 60% més de 80. Fins als 30 anys, la letalitat del coronavirus és menor al 0,2%. “El percentatge és el mateix que hem vist des del principi i similar al que ja s'ha descrit en la resta de països”, ha assenyalat la doctora.

Un informe anglés destaca que les mesures han evitat entre 5.000 i 35.000 morts a Espanya

Fernando Simón, responsable del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha entrat per videoconferència perquè actualment està aïllat per haver donat positiu en coronavirus. Simón ha incidit que la corba es manté igual, a la baixa, cosa que indica que les mesures a poc a poc estan donant l'efecte desitjat i, per tant, “no té sentit plantejar més mesures que les que es van implementant”.

També ha respost una pregunta a propòsit de l'informe sobre la Covid-19, fet públic dimarts, de l'Imperial College, organisme que assessora el govern del Regne Unit, el qual assenyala que les mesures del govern espanyol han evitat entre 5.400 i 35.000 morts. Simón ha destacat que és coneixedor d'aquest informe i que encara cal “ser prudents”, si bé les mesures preses “són molt fortes i han de tindre un efecte”.

Sense grans incidents en les últimes 24 hores

Quan es compleixen 17 dies de confinament, l’Exèrcit té desplaçats 6.995 militars desplegats en 190 localitats i en hospitals militars. Mantenen les tasques de desinfecció d’instal·lacions crítiques com residències (han estat en 1.495 des de la declaració d’alarma) i hospitals. A la Comunitat Valenciana, hui faran aquesta faena en el centre penitenciari de Fontcalent, on ja s’han produït dues morts relacionades amb el coronavirus.

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han efectuat en les últimes hores 76 detencions i 10.023 denuncies, a més de 1.519 activitats de protecció de violència de gènere.

I segons s’ha destacat des de Transports, les dades de reducció de mobilitats “són molt positives” i fins i tot la meitat de les dimarts passat, per l’enduriment de les mesures de confinament que aquest dimarts han entrat oficialment en vigor i que limiten les eixides a treballs essencials.

També et pot interessar

stats