Escrivá admet que la situació a Arguineguín “era infinitament millorable”

2.600 migrants van estar 102 dies amuntegats fins l’1 de desembre en un moll del port de la localitat canària.

Migrants en el campament d'emergència de Creu Roja en el moll d'Arguineguín
Migrants en el campament d'emergència de Creu Roja en el moll d'Arguineguín / Quique Curbelo (Efe)

El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, ha admés aquest dimecres que la situació que van patir els migrants amuntegats en el moll d’Arguineguín, en el sud de Gran Canària, on van arribar a coincidir unes 2.600 persones, “era infinitament millorable”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Escrivá ha reconegut que els migrants van estar en “condicions molt dures i deplorables” durant el temps que van estar en el campament de primer acolliment en el moll que va estar habilitat durant tres mesos i nou dies.

El ministre, que va visitar el lloc mateix, ha reconegut que “les condicions del moll no eren les que li agradaria que foren” però també ha advertit que “l’allau (de persones) ha sigut molt gran”, la qual cosa s’ha sumat al fet que “efectivament el moll no estava preparat per a acollir aquell nombre de persones”. Referent a això, ha afirmat que “la situació és veritablement singular” i que la pandèmia la fa “moltíssim més complicada”.

Escrivá ha expressat que molts d’aquests migrants són “retornables” (és a dir, hi ha acords entre Espanya i el seu lloc d’origen per a ser retornats al seu país, vulguen ells o no) i que “en condicions normals ja estarien tornant”. Mentrestant, el Govern té allotjats a uns 7.000 d’aquests migrants en hotels, la qual cosa “és molt més car que els sistemes d’acolliment normals, però és que no teníem capacitat d’acolliment”.

“Quan arribarem, al mes de gener, al ministeri teníem menys de cent places d’acolliment a Canàries i la preparació de places és una cosa que requereix temps, no es pot improvisar”, s’ha defensat. També ha dit que “no li consta” que s’hagen produït vulneracions de drets a Arguineguín: “Dins d’aquestes condicions d’espai es va fer el que es va poder. Però en fi, sí, la situació era molt millorable”.

Escrivá ha sostingut que s’ha de “organitzar un sistema d’immigració regular molt més precís”, que entre altres coses passa per reformar la Llei d’estrangeria, alguna cosa que espera que s’aconseguisca fer aquesta mateixa legislatura. “La clau”, al seu parer, és “treballar en cooperació amb els països d’origen”, ja siga mitjançant “inversions”, “acords de migració circular” o altres iniciatives.

També ha defensat que la solidaritat entre els socis europeus en matèria d’immigració té “un recorregut de millora molt considerable”. I ha assenyalat que “el fenomen migratori respon a decisions molt difícils de la vida”, ja que “qualsevol que prenga la decisió d’emigrar és perquè té una raó de força major”.

El citat campament del moll de Arguineguín en el qual durant 102 dies van romandre amuntegats fins a 2.600 immigrants arribats a les Illes Canàries va quedar completament desmantellat el passat 1 de desembre i els seus ocupants estan ara en hotels i instal·lacions habilitades pels militars.

També et pot interessar

stats