Les escoles hauran de tindre un coordinador per a lluitar contra el ‘bullying’

Aquesta figura escoltarà els menors i alertarà de qualsevol situació d'assetjament o violència

Una mestra atenent a una alumna
Una mestra atenent a una alumna / Shutterstock

Els col·legis hauran de tindre operatiu el pròxim curs el coordinador escolar que escolte els menors i alerte de qualsevol situació d'assetjament o violència. Així ho han acordat el govern espanyol i les comunitats autònomes en el full de ruta de l'aplicació de la llei de protecció a la infància.

Així, per al curs 2022-2023 els centres educatius hauran de posar en marxa la figura del coordinador de benestar infantil i del delegat de protecció en les entitats esportives i d'oci. Tal com ha explicat la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, hauran d’encarregar-se dels plans i protocols en l'àmbit educatiu, en l'oci i l'esport, d'escoltar els menors i els seus avisos sobre qualsevol mena de violència, i comunicar als centres les situacions de risc. 

L’acord fixa criteris comuns per a implementar diverses mesures previstes en la llei en els terminis següents:

Entre gener i abril de 2022:

  • Recomanacions mínimes per a garantir una atenció integral dels menors víctimes de delictes violents i, en tot cas, de delictes de naturalesa sexual, de tràfic o de violència de gènere, per a afavorir-ne la recuperació a través de serveis especialitzats.
  • Fixar mecanismes clars, confidencials i accessibles de comunicació, de suport i denúncia per als xiquets i xiquetes.
  • Catàleg d'accions per a millorar els recursos davant de la violència digital.
  • Protocols comuns d'actuació en col·legis, esports, forces de seguretat, centres de menors, víctimes de violència de gènere i tràfic de persones.

Entre maig a agost de 2022:

  • Els continguts de la formació especialitzada dels professionals.
  • Anàlisi del desenvolupament de les figures de coordinador en col·legis, esports i oci.

Al juny de 2022:

  • Les comunitats han de presentar els programes de prevenció i d'erradicació de la violència sobre els menors en àmbits familiar, educatiu, sanitat, serveis socials i forces de seguretat, entre altres, per a incloure'ls en l'estratègia nacional d'erradicació de la violència i traslladar-la al govern espanyol.

De setembre a desembre de 2022:

  • Ja operatius els coordinadors dels col·legis i els delegats de protecció d'oci i esport.
  • S'inclouran les modificacions per a reforçar l'especialització i composició dels equips d'intervenció dels serveis socials, així com els canvis per a garantir l'accés a la defensa i representació gratuïta a les víctimes.

Entre gener i març de 2023:

  • Registre Unificat de Serveis Socials sobre Violència contra la Infància (RUSSVI) amb la informació estadística dels serveis socials de primària i de l'entitat de protecció a la infància.

També et pot interessar

stats