Escoles i empreses d’alimentació busquen solucions per a no apujar el preu del menjador escolar

Aliments bàsics com la pasta s’han encarit un 30% i els ous costen un 22% més que l’any passat

Escoles i empreses d’alimentació busquen solucions per no apujar el preu del menjador escolar / À Punt NTC

Puja el preu de la cistella de la compra i amb ells puja el cost del menjador escolar. Per exemple, elements bàsics com la carn d’au o el iogurt s’han encarit un 16%. El doble, més d'un 30% de pujada ha experimentat la pasta, per als macarrons per exemple i els ous costen enguany un 22% més que l'any passat. 

Per tal de reduir el cost dels menús, les empreses d’alimentació fan servir molta maquinària en tasques que abans feien a mà. Això els permet tancar fins a 3.000 plats a l'hora.

Empreses com IRCO produeixen 13.000 menús amb 27 variacions atenent a al·lèrgens, intoleràncies i creences religioses que després es reparteixen en calent a 300 centres. Sorprenentment, diuen que no han hagut de retallar res per a continuar adaptant-se al preu per menú de conselleria, que és de 4,25 euros. “Hem optimitzat els processos i la logística”, assegura el cap d’estratègia, José Manuel Selma. 

En altres centres, no han trobat la forma de preservar la qualitat sense repercutir-ho en el preu. La directora de l’Escola Dos, Ana Montagud, explica que han preferit apujar el preu del menú un 5% abans que abaixar la qualitat. 

El que està clar és que per a mantenir els preus cal optimitzar els processos amb fregidores com banyeres, batedores que s'assemblen a grues i marmites per a centenars de racions. Tant de bo fora tan fàcil traslladar aquestes tècniques a la cuina de casa. 

També et pot interessar

stats