Escola Valenciana denuncia el “setge judicial” que viu el valencià i demana l’impuls de la llei d’igualtat lingüística

Aquest ha sigut el missatge del president de l’associació, Natxo Badenes, durant la celebració de la Jornada d’Estiu 2020.

Cartell anunciador de la Jornada d'Estiu 2020
Cartell anunciador de la Jornada d'Estiu 2020 / Escola Valenciana

Escola Valenciana - Federació d’Associacions per la Llengua ha criticat aquest dissabte el “setge judicial” que viu el valencià i ha avançat que exigirà al president de la Generalitat, Ximo Puig, en una carta, que impulse la llei d’igualtat lingüística.

Durant la celebració de la seua Jornada d’Estiu 2020 a Antella, el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, ha analitzat el “setge” judicial que viu la llengua. En aquest sentit, l’entitat ha criticat que fa poc el Tribunal Suprem “ha negat la unitat de la llengua qüestionant la legitimitat del govern valencià a dirigir-se en valencià al català o balear”. A més, el TSCV ha declarat nuls diversos articles del decret de creació i funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics.

“Davant els atacs judicials a la llengua, Escola Valenciana instarà per carta el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a impulsar sense dilació una llei d’igualtat lingüística que empare els drets lingüístics de valencianoparlants i que assegure de manera efectiva el dret a dirigir-se en valencià a l’administració amb la inclusió de la competència lingüística en la Llei de la funció pública”, ha avançat el president de l’entitat.

Badenes ha destacat que “per primera vegada, Escola Valenciana no ha celebrat les trobades i tampoc s’han pogut entregar els premis Sambori amb normalitat”. L’activitat de l’entitat s’ha vist “especialment” afectada i, per això mateix, ha donat les gràcies als “qui han facilitat la reinvenció d’Escola Valenciana”. “Aquest és un bon moment per a pensar quin és el nostre futur”, ha dit. Així, ha remarcat que la crisi sanitària de la Covid-19 ha impedit que Escola Valenciana celebrara cap de les 20 Trobades d’Escoles en Valencià previstes. “En alguna ocasió s’havia hagut d’ajornar o suspendre alguna trobada per motius meteorològics, però aquesta situació és inaudita i enguany, per primera vegada, les trobades no se celebraran”, ha assenyalat.

També et pot interessar

stats