Escarni al rei durant la tradicional recepció al palau de l'Almudaina de Palma

Als 450 convidats a la recepció de la societat balear, s'han sumat dos concentracions a favor i en contra del monarca.

La recepció d'enguany ha estat acompanyada a l'exterior del palau pels crits i les esbroncades de diferents agrupacions.
La recepció d'enguany ha estat acompanyada a l'exterior del palau pels crits i les esbroncades de diferents agrupacions. / Atienza (Efe)

Els reis, juntament amb la reina emèrita, Sofia, han presidit aquesta vesprada de divendres 3 d'agost la recepció a la societat balear que, des de la proclamació de Felip VI, substitueix els sopars que oferien abans Joan Carles i Sofia a les autoritats de les illes. 450 persones han estat convidades, entre les quals, la socialista Francina Armengol, presidenta autonòmica, i Francesc Antich i José Ramón Bauzà, expresidents. També diferents consellers, la secretària d'estat de Turisme, la delegada del govern a Balears, el president del Tribunal Superior de Justícia de Balears, així com representants del parlament balear, de l'àmbit empresarial i turístic, dels sindicats, de les càmeres de comerç, de diferents col·lectius socials i confessions religioses, com ara Sebastià Taltavull, el bisbe de Mallorca. Han assistit també diferents artistes, escriptors, rectors, esportistes i cuiners.

Un any més han rebutjat la invitació del cap de l'estat els càrrecs polítics de Podemos i MÉS, les formacions que donen suport al govern autonòmic, per la posició contrària a la monarquia que mantenen i entre el qual està el president del Parlament balear, Baltasar Picornell, de Podemos, i el del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i l'alcalde de Palma, Antoni Noguera, que són de MÉS.

La recepció d'enguany ha estat acompanyada a l'exterior del palau pels crits i les esbroncades de diferents agrupacions que s'hi han concentrat per manifestar les seues protestes. Una de les concentracions ha estat promoguda per l'Assemblea Sobiranista de Mallorca en favor dels "presos i exiliats polítics catalans", del dret a decidir i de la devolució del Palau de Marivent. Han arribat amb llaços grocs, banderes republicanes i estelades. A l'altre costat de la catedral s'ha concentrat la gent convocada per Societat Civil Balear, que superaven les 200 persones i que corejaven consignes com ara "Viva España, viva el rey" o "Soy mallorquín, no catalán". 

A l'arribada dels reis, que en aquesta ocasió no s'han apropat a encaixar les mans amb les persones que es trobaven darrere el cordó de seguretat, encara que algunes eren alienes a qualsevol de les dues concentracions, s'han enfortit les esbroncades i els aplaudiments, depenent del costat de què es tractara. No obstant això, no s'hi ha registrat cap incident. Els reis s'han limitat a saludar quan han baixat del cotxe.

L'acte ha continuat amb un àgape a càrrec del xef mallorquí Santi Taura. L'agenda oficial de Felip VI a Palma prosseguirà demà dissabte amb el lliurament de trofeus de la Copa del rei de vela i, dilluns, quan rebrá en Marivent el president del govern, Pedro Sánchez.

També et pot interessar

stats