Els escàndols de corrupció marquen el 45 aniversari de la proclamació de Joan Carles I com a rei

El monarca té tres investigacions obertes a Espanya, quan es compleixen 112 dies de la seua fugida a Abu Dhabi.

VÍDEO | Els escàndols de corrupció marquen el 45 aniversari de la proclamació de Joan Carles I com a rei

Un dia com hui fa 45 anys, el 22 de novembre de 1975, Joan Carles I va ser proclamat rei d'Espanya. Un aniversari en el qual la seua imatge pública es troba més afectada que mai pels escàndols de corrupció que l'envolten. El rei emèrit acumula al Tribunal Suprem tres investigacions obertes vinculades a les seues activitats financeres.

El 2018 la filtració d'una conversa de Corinna Larsen, antiga amiga del rei, amb l'excomissari José Manuel Villarejo va fer saltar la polèmica. Unes gravacions que van tindre lloc el 2015 i que desvelaven el presumpte cobrament de comissions durant l'adjudicació de l'AVE a la Meca.

El degoteig d'informació comprometedora del rei va seguir amb el cas de les targetes opaques amb fons procedents de l'estranger. Així, la Fiscalia Anticorrupció investiga per presumpte delicte fiscal les despeses de diverses targetes de crèdit, que arriben a 120.000 euros no declarats.

L'últim cas va esclatar aquest novembre, quan es va conéixer una fortuna oculta del rei. La Fiscalia té una tercera investigació en marxa sobre un compte actiu de 10 milions d'euros a l'illa de Jersei, un paradís fiscal a pocs quilòmetres de la costa de França.

En aquests moments, el rei emèrit es troba a Abu Dhabi, des que l'agost, assetjat pels casos de corrupció, va traslladar la seua residència fora d'Espanya.

També et pot interessar

stats