Escalada de violència en el cinqué dia de protestes al centre de Barcelona

A Catalunya s’han comptabilitzat almenys 89 persones ferides i 54 detingudes, segons l'últim balanç dels Mossos d'Esquadra.

Imatge de portada: un grup de manifestants ha cremat contenidors prop de la prefectura de Policia de la Via Laietana, a Barcelona

Nit de greus disturbis al centre de Barcelona, la pitjor dels últims cinc dies. Uns 400 radicals, segons el Ministeri de l'Interior, s'han enfrontat a la policia durant hores. A Catalunya s’han comptabilitzat almenys 89 persones ferides i 54 detingudes, segons l'últim balanç que han fet els Mossos d'Esquadra aquest mateix dissabte.

La Policia Nacional ha efectuat diverses càrregues per a dispersar un grup de manifestants que han cremat contenidors, han llançat pedres i han alçat barricades en una manifestació a la Via Laietana de Barcelona, en què han participat milers de persones.

Per a apagar les barricades de la plaça de la Universitat de Barcelona i obrir-se pas entre els manifestants, els Mossos han utilitzat per primera vegada a Catalunya un camió amb canó d’aigua. El vehicle ha avançat pels carrers del centre llançant aigua per a buidar la calçada d’obstacles i fogueres i ha frenat en arribar als punts on quedaven manifestants. 

La Policia Nacional ha detingut almenys catorze persones a la zona de la Via Laietana, prop de la prefectura. Entre els detinguts hi ha un fotoperiodista d’El País que ja ha quedat en llibertat.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atés al llarg d’aquest divendres 89 persones en les diferents protestes a Catalunya. En concret, s’han fet 52 assistències a Barcelona i entre aquestes, una persona ferida a l’ull. També ha resultat ferit un agent de la Policia Nacional quan intervenia en el dispositiu de seguretat davant de la prefectura. L’home ha quedat momentàniament inconscient després de caure a terra i rebre al cap l’impacte d’un objecte gran i contundent que han llançat els manifestants.

Els manifestants s’han concentrat amb la intenció d’avançar cap a la prefectura de la Policia Nacional, on han detingut tres estudiants per llançar objectes als agents que custodiaven l’edifici policial. A més, un fotògraf que cobria la manifestació ha resultat ferit, amb un trau al cap, com a conseqüència del llançament d’objectes contra la línia policial.

La concentració tenia lloc de manera simultània a la massiva manifestació que ha reunit al passeig de Gràcia de Barcelona mig milió de persones procedents de les Marxes per la Llibertat, que aquests dies han recorregut Catalunya en protesta per la condemna als líders del procés.

Més de vint furgons antidisturbis de la Policia Nacional s’han desplegat per la Via Laietana per a impedir que passaren els manifestants, que els han llançat pedres, bengales, material pirotècnic, botelles de vidre i altres objectes contundents.

El govern català demana aïllar els grups violents

El govern català, que s’ha reunit en un gabinet de seguiment de la situació a Catalunya, ha demanat aïllar els grups violents i ha reclamat a la ciutadania que es marxe de forma “cívica i pacífica” en totes les manifestacions.

El gabinet de seguiment s'ha tornat a reunir aquest dissabte a les 8:00 hores al Palau de la Generalitat i hi haurà compareixences per a fer balanç a les 10:00 hores i a les 20:00 hores.

També et pot interessar

stats