Erradicar els prejuís de gènere i els abusos sexuals a menors, reivindicacions del Dia de la Xiqueta

Només en 2018, dotze milions de xiquetes menors d’edat contrauran matrimoni.

L’ONU destaca que les xiquetes pateixen situacions de desigualtat i violència
L’ONU destaca que les xiquetes pateixen situacions de desigualtat i violència

Erradicar els prejuís de gènere i els abusos sexuals a menors, i promoure la igualtat d'oportunitats, són les reivindicacions de les ONG i les institucions en el Dia Internacional de la Xiqueta, que se celebra aquest dijous.

En aquest sentit, l’ONU destaca que les xiquetes pateixen situacions de desigualtat i violència que les converteixen en un col·lectiu vulnerable.

Només en 2018, dotze milions de xiquetes menors d’edat contrauran matrimoni i vint-i-un milions de xiquetes d'entre quinze i dènou anys es quedaran embarassades en regions en vies de desenvolupament, un fet que condiciona el seu futur.

Per a Save the Children, les xiquetes són víctimes d'una violència que passa per l'explotació i l'abús i es manifesta en fets com la tracta o pràctiques com l’ablació. Més de 200 milions de xiquetes i dones han experimentat mutilació genital a tot el món.

Unicef, agència de l'ONU especialitzada en la infància, posa l’èmfasi en la major vulnerabilitat dels menors en situacions d'emergència, com ara fenòmens naturals o conflictes armats. En total, 535 milions de xiquets i xiquetes pateixen cada dia les conseqüències d'aquestes situacions.

Des d'aquesta ONG reivindiquen que en el món hi ha 1.100 milions de xiquetes que, alhora que assumeixen responsabilitats de la vida adulta, van al col·legi o treballen en fàbriques.

Des del Comité de la Comunitat Valenciana d’UNICEF asseguren que la solució per a posar fi a l’escletxa entre xiquets i xiquetes és l’educació, que permeta a les més menudes empoderar-se econòmicament i estar formades en el món.

"Sabem que una xiqueta que ha sigut escolaritzada més anys arriba a l'edat de la maternitat més tard, normalment té menys fills i en més espai de temps. Normalment, els fills d'eixa dona tenen una educació més consistent i més oportunitats laborals", ha assegurat la coordinadora d'UNICEF a la Comunitat Valenciana, Marlene Perkins.

Entre els objectius de desenvolupament sostenible que l'ONU ha fixat per al 2030 figura el de la igualtat de gènere, que inclou que les xiquetes tinguen el mateix accés que els xiquets a l'educació, la sanitat, a un treball decent i a participar en els processos d'adopció de decisions polítiques i econòmiques.

Les metes passen per eliminar la tracta i qualsevol tipus d'explotació, i també les "pràctiques nocives" com ara el matrimoni infantil, precoç i forçat, i la mutilació genital femenina.

També et pot interessar

stats