ERPV presenta una iniciativa legislativa popular perquè els productes d'higiene femenina siguen gratuïts

Ara s'obri un període de 8 mesos per a recollir les 10.000 signatures necessàries perquè la mesa de les Corts debata si esta proposició es converteix finalment en llei

Productes d'higiene femenina en una bossa cosmètica. / À Punt NTC

Que els productes d'higiene femenina com la copa menstrual siguen gratuïts, i que es puga accedir a compreses i tampons en llocs públics sense cap cost. És el que demana la iniciativa legislativa popular que ha presentat Esquerra Republicana del País Valencià. Són productes pels quals una dona paga 50 euros de mitjana en impostos a l'any, 2.000 euros al llarg de la seua vida.

Els productes d'higiene bàsica i essencial per a dones, com ara compreses, tampons o copes menstruals, tenen un càrrec del 10% d'IVA. Això suposa que la regla costa uns 4 euros al mes en impostos. El govern de Pedro Sánchez es va comprometre a rebaixar l'IVA d'aquests productes i aplicar el de tipus superreduït del 4%. Però el cert és que aquesta modificació no s'ha contemplat en els pressupostos generals d'enguany.

Hi ha països, per contra, en què aquests productes seran totalment gratuïts. És el cas d'Escòcia, o Irlanda, que pretén que siguen debades a partir de l'any que ve. Precisament eixe és l'objectiu de la iniciativa legislativa popular que promou ERPV: aconseguir la gratuïtat dels productes per al període menstrual.

La qüestió està al carrer i ara també podria arribar a les Corts. L'objectiu és "aconseguir una llei que garantisca la gratuïtat dels productes ecològicament sostenibles per al període", segons ha explicat María Pérez, secretària general d'ERPV.

La proposició de llei posa l'accent també en la sostenibilitat. Per això es vol que totes les dones puguen accedir a productes reutilitzables com la copa menstrual, segons ha indicat María Vicente, coordinadora d'Ecologistes en Acció, "per la quantitat de residus que es generen".

Ara s'obri un període de 8 mesos per a recollir les 10.000 signatures necessàries perquè la mesa de les Corts debata si esta proposició es converteix finalment en llei.

També et pot interessar

stats