Episodi de pluges generals, localment fortes i persistents

Els avisos meteorològics estan actius des d'aquest dijous de vesprada.

L'oratge del dijous 18 d'abril del 2019 de l'informatiu matí À Punt NTC
L'oratge del dijous 18 d'abril del 2019 de l'informatiu matí À Punt NTC

Avisos de l'Agència Estatal de Meteorologia actius a partir de les 12:00 h de dijous

Estem a les portes d'una situació de pluges generals, localment d'intensitat forta i persistent, amb temporal marítim.

La situació meteorològica vindrà caracteritzada per la formació d'una depressió aïllada a nivells alts, una DANA, que es coneix popularment com gota freda.

La bossa d'aire fred quedarà aïllada damunt de la Península, i afavorirà que es formen núvols de tempesta, i fins i tot trens de tempestes, és a dir, tempestes que una darrere de l'altra descarregaran a les mateixes zones. En alguns moments les tempestes vindran des del mar i acompanyades de vent marítim, carregades d'humitat i que estaran afavorides per l'orografia que es trobaran quan arriben a terra. 

Tot plegat afavorirà acumulacions de pluja que podran superar els 60 l/m² i els 80 l/m² en 12 hores. Estem en primavera i la temperatura de l'aigua del mar oscil·la entre 15 i 16 °C, i no entre els 20 °C  i els 24 °C com passa a la tardor. Tot i això, una gota freda de primavera té potencialitat per a deixar pluges fortes i persistents, i causar problemes.

Cal seguir la situació puntualment per a veure on quedaran situades les vies d'aquests trens de tempestes.

Ací tenim la situació del centre de la bossa d'aire freda i, indicades per les fletxes, on estaran les vies per on circularan els trens de precipitació. 

Previsió dijous, divendres i dissabte

Aquest dijous ha sigut un dia de cel cobert, amb pluges dèbils de matí, que han augmentat de vesprada de moderades a fortes, localment amb tempesta, i que afecten sobretot Castelló i nord de València, on estan actius els avisos per pluges, que acumularan quantitats que poden arribar als 60 l/m² en 12 hores.

El vent ha bufat del nord-est fort al litoral, i s'ha registrat forta marejada, que ha anat augmentant al llarg del dia.

Divendres les pluges seran generals, localment fortes i persistents al golf de València i al nord d'Alacant, on els trens de tempestes entraran directament des del mar, i acumularan quantitats destacables de precipitació. Al llarg del dia tendiran a desplaçar-se cap a Alacant. 

L'ambient serà fred i humit

Tindrem forta marejada amb àrees de mar grossa. Mala mar, atenció i precaució, amb ones de 2 a 3 metres.

Dissabte cal parar atenció al sud d'Alacant, on les pluges podran ser fortes o molt fortes. Oratge més tranquil, amb pluges més dèbils, a Castelló i a València. Vent de gregal de moderat a fort.

Diumenge els ruixats i les pluges tornaran cap al nord, i afectaran de manera irregular quasevol punt de territori. Tot i això, amb el vent de gregal, les zones més afectades per pluja persistent seran la Marina Alta, la Safor, el sud de la Ribera, el Comtat i la Vall d'Albaida. Dilluns de matí encara hi haurà pluges a Castelló, València i nord d'Alacant, que podran ser persistents al sud del golf de València.

Ambient fred i humit, amb temperatures màximes inferiors als 18 °C en general, amb sensació de fresca o fred a causa dels núvols, la pluja i el vent.

També et pot interessar