Envasos fets amb pinyols d’oliva i corfes d'ametla: un projecte de la Universitat d'Alacant

L'equip pretén allargar la vida dels aliments utilitzant carbó activat preparat de residus biomàssics

Una científica observa una mostra del nou material
Una científica observa una mostra del nou material / Universitat d'Alacant

Un grup d'investigadors de la Universitat d’Alacant treballa en el desenvolupament d’Encarbio, un nou tipus d'envàs fet amb material biodegradable procedent de corfes d’ametla i pinyols d’oliva i capaç d’absorbir substàncies perjudicials per a prolongar la vida útil dels aliments. 

Segons els seus creadors, el nou envàs conservarà millor les fruites i les verdures. "Encarbio tindrà una capacitat excel·lent d’adsorció d’etilé, que és el gas que emeten les fruites i les verdures durant el seu procés de maduració. Per aquesta raó, l’objectiu de l’envàs és retardar-ne la maduració, contribuir a reduir el desaprofitament d’aliments i, a més, aprofitar residus d’unes altres empreses, donar-los vida útil i crear envasos biodegradables", com explica Diego Cazorla, un dels membres de l'equip.

Segons la Comissió Europea i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, un terç dels aliments per a consum humà a escala mundial es malbaraten. A Espanya, la fruita és l’aliment que més es malgasta, juntament amb les verdures, les hortalisses, els lactis, les begudes, el pa i els productes carnis frescos. Cazorla ha indicat que, amb aquestes dades, "el desenvolupament de tecnologies de conservació és fonamental per a reduir aquesta tendència".

A més de Cazorla, en el projecte treballen els investigadors Emília Morallón, Ángel Berenguer i Jessica Chaparro. Han rebut una ajuda de vora 190.000 euros de la Generalitat i compten amb la col·laboració del centre tecnològic especialista en R+D+I d'envasos i embalatge. El seu treball "utilitza un mètode més eficient, ja que el contingut d’humitat de la matèria primera no és un problema i d'aquesta forma quasi el 40% de pes del residu es pot transformar en un nou recurs", segons han indicat.

En aquests moments, Encarbio es troba en fase de validació, on s'avalua el color, l’olor i la textura, l’impacte en la vida útil dels productes envasats i la pèrdua de pes i grandària. Els resultats podran conéixer-se el mes de juny. De moment, moltes empreses del sector hortofructícola han mostrat l’interés en les possibilitats d’aquest material.

També et pot interessar

stats