ENTREVISTA | ASAJA Alacant aposta per un pla de contenció per a conviure amb la xilel·la

Un brot d’aquest bacteri torna a afectar les comarques de la Marina i el Comtat.

ENTREVISTA | ASAJA Alacant aposta per un pla de contenció per a conviure amb la xilel·la
ENTREVISTA | ASAJA Alacant aposta per un pla de contenció per a conviure amb la xilel·la

La tècnica de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA Alacant), Teresa Alemany, ha qualificat aquest dimarts en una entrevista a Les notícies del matí el brot de xilel·la a les comarques d’Alacant com “un despropòsit”, i ha assenyalat que “estem en una situació incomprensible, ja que hi ha una alarma al sector perquè no podem eliminar la xilel·la”.

El nou brot afecta les comarques de la Marina i el Comtat. Els termes municipals on s’ha trobat aquest bacteri són la Vall d’Alcalà, Llíber, Parcent, Tàrbena o Xàbia, entre altres. En total, a la Marina hi ha 26 termes afectats de manera íntegra i 34 de forma parcial.

Més de 350 espècies vegetals es troben afectades, i, a més, la solució que dona Alemany és complicada: “Si destruïm les plantacions d’ametler no s’acabaria el problema”. Per això, des d’ASAJA busquen alternatives per a pal·liar els brots de xilel·la. “El més lògic seria tindre un pla de contenció, amb el suport de l’administració i el suport de l’agricultor”, apunta Alemany. Les mesures descrites passen per eliminar la vegetació afectada, un control exhastiu de les plantes i una vigilància per part del llaurador. Entre la vegetació afectada trobem el romer o l’albercoc, el primer cas reconegut a Europa, segons Teresa Alemany.

Alemany ha destacat la dificultat que té l’agricultor per a treballar amb la xilel·la, ja que “és un bacteri que coneixem des de fa cent anys i que ningú ha pogut eradicar, però s’ha de conviure amb això”.

També et pot interessar

stats