Entren en vigor les noves penes per imprudències al volant

La reforma del Codi Penal inclou com a agreujants l'excés de velocitat i sanciona l'abandonament del lloc de l'accident.

La reforma del Codi Penal inclou com a agreujants l'excés de velocitat i el consum de drogues o alcohol
La reforma del Codi Penal inclou com a agreujants l'excés de velocitat i el consum de drogues o alcohol / Julián Garrido

Aquest diumenge entra en vigor la reforma del Codi Penal que endureix les penes per imprudències al volant. Inclou com a agreujants l'excés de velocitat i el consum de drogues o alcohol, torna a penalitzar les lesions causades per aquestes conductes i sanciona l'abandonament del lloc de l'accident. 

La reforma recull les principals reclamacions dels col·lectius implicats en aquesta iniciativa -víctimes d'accidents i ciclistes- que demanaven que les lesions tornaren a ser sancionades, una situació que s'havia eliminat en la reforma que el PP va fer el 2015. Segons el text actual, el conductor que perjudique la integritat corporal i la salut física o mental de la víctima tindrà una pena de multa de tres a dotze mesos. 

A partir d'ara es consideraran "imprudència greu" l'excés de velocitat i la conducció sota els efectes de l'alcohol i les drogues. Fins a aquesta reforma, el jutge valorava si la imprudència era greu, menys greu o lleu, però amb la nova regulació no hi haurà marge d'interpretació i es considerarà greu en tots els casos. 

Respecte a l'augment de les penes, s'amplien les de presó dels 4 anys de màxim fins als 6 si es causa un mínim de dos morts i o un mort i un lesionat molt greu. La pena podrà arribar als 9 anys de presó quan siguen "molts" els morts, qüestió que queda a voluntat del jutge. L'abandonament del lloc de l'accident se sancionarà amb penes d'entre sis mesos i quatre anys de presó i la retirada del permís de conducció entre un i quatre anys. 

També et pot interessar

stats