Entra en vigor la nova normativa sobre l’etiquetatge per a carburants i vehicles

La nova denominació de la gasolina i el gasoil té com a objectiu unificar els diferents tipus de combustibles a Europa.

La nova denominació de la gasolina i el gasoil té com a objectiu unificar els diferents tipus de combustibles a Europa
La nova denominació de la gasolina i el gasoil té com a objectiu unificar els diferents tipus de combustibles a Europa / Europa Press

Entra en vigor aquest divendres, 12 d’octubre, la nova normativa europea sobre l'etiquetatge per a carburants i vehicles, tal com va informar el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. La nova denominació de la gasolina i el gasoil té com a objectiu unificar els diferents tipus de combustibles a Europa. 

A partir d’aquest divendres els consumidors dels 28 països de la Unió Europea, dels països de l’Espai Econòmic Europeu (Islàndia, Liechtenstein i Noruega) i de Macedònia, Sèrbia, Suïssa i Turquia s’han de fixar en el nou conjunt d’etiquetes, ja que hi haurà dissenys específics per a cada tipus de combustible.

Aquesta mesura es basa en l’estàndard europeu UNE-EN 16942, publicat per l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR), que especifica les 13 etiquetes diferents per a cada tipus de combustible: des dels derivats del petroli fins als biocombustibles, el gas natural, els gasos liquats del petroli, l'hidrogen o el biogàs i les barreges.

Nou etiquetatge

Si el vehicle funciona amb gasoil, les etiquetes són quadrades. La denominació del combustible que s’utilitzarà serà B7 (gasoil amb 7% de biodièsel), B10 (gasoil amb 10% de biodièsel) o XTL (gasoil parafínic o sintètic). 

Si el cotxe funciona amb gasolina, les etiquetes tindran forma de cercle. I la part especificativa és l'etiqueta E5 (gasolina amb un 5% d'etanol), E10 (gasolina amb un 10% d'etanol) o E85 (gasolina amb un 85% d'etanol). 

Els combustibles gasosos, representats amb el símbol del rombe, portaran l'etiquetatge corresponent: H2 si és hidrogen, LPG si és gas liquat de petroli o autogàs, CNG si correspon a gas natural comprimit, i LNG quan és gas natural liquat.

Quan els clients arriben a una estació de servei per a omplir el cotxe de combustible, l’assortidor tindrà els identificadors corresponents, així com una guia sobre el combustible que és compatible amb el vehicle. 

Els vehicles portaran etiquetes identificatives

A més, la legislació europea exigirà les etiquetes només per als nous vehicles matriculats a partir d’aquest divendres. 

Tot i la complexitat de la nova denominació, els fabricants de vehicles no recomanen col·locar les etiquetes en vehicles més antics. Asseguren que, en cas de necessitar més assessorament, cal posar-se en contacte amb el distribuïdor local. 

També et pot interessar

stats