Les entitats veïnals de la Comunitat Valenciana i Aragó es mobilitzen pel tram Saragossa-Sagunt

València acollirà el diumenge una manifestació que reunirà partits polítics, sindicats i associacions veïnals i empresarials per a reclamar aquesta infraestructura.

El vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Quico Fernández
El vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Quico Fernández

La Confederació d'Associacions Veïnals de la Comunitat Valenciana i les Federacions de Saragossa, Terol, Sagunt i València han convocat aquest diumenge una manifestació per a reivindicar el tram ferroviari Saragossa-Sagunt del corredor cantàbric-mediterrani. Reclamen que Europa incloga aquesta infraestructura, que consideren vital per al desenvolupament econòmic de la Comunitat Valenciana i Aragó, dins del pla de xarxes viàries prioritàries.

Aquesta reivindicació per a aconseguir més inversions europees compta amb un ampli consens social, polític i econòmic, i reunirà en la manifestació institucions, partits polítics, sindicats i associacions empresarials, veïnals i de consumidors. Les Corts d'Aragó han expressat aquest dijous el seu suport a la convocatòria.

À Punt NTC Matí ha entrevistat Quico Fernández, vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), una de les entitats que participa en la manifestació que eixirà a les 11:00 h des de l'estació del Nord i acabarà a la plaça de la Mare de Déu de València.

“No incloure el corredor Sagunt-Saragossa ens resta moltíssima de la nostra potencialitat econòmica. És una decisió injusta i ens fa perdre el tren del futur. Per això tots hi estem involucrats i esperem que vinga moltíssima gent a la manifestació”, ha afirmat Fernández.

El vicepresident de la FVMP ha destacat que “és un problema que ens afecta a tots: empresaris, sindicats i ciutadans”. Per això ha remarcat que la marxa “serà una demostració d'unanimitat i consens entre tots els sectors de la societat”.

Segons ha dit Fernández, les infraestructures són “fonamentals” en un món globalitzat. “Estar despenjat de les infraestructures que ens connecten amb Europa suposa portar-nos al passat, deixar-nos fora del tren del futur”, ha remarcat Fernández.

Un desequilibri territorial

Quico Fernández ha donat algunes dades de les negociacions sobre els corredors ferroviaris d'Espanya: “El govern espanyol de Rajoy va fer una proposta en desembre de 2017 que incloïa vora 1.900 quilòmetres del corredor atlàntic i tan sols 329 del corredor mediterrani. Però el resultat de la negociació en juny de 2018 va ser negatiu: incloure des de la Comissió Europea 1.400 quilòmetres del corredor atlàntic i zero el corredor mediterrani”.

Segons el vicepresident de la FVMP, “és un desequilibri territorial d'una magnitud difícilment comprensible”. A més, ha afirmat que “s'està donant un tractament de favor a altres regions que no ajuda a la perfecta convivència”.

Els eurodiputats espanyols, a favor d’incloure els eixos ferroviaris

Inmaculada Rodríguez-Piñero, eurodiputada valenciana a Estrasburg, va explicar en Les notícies del matí que el pròxim 25 d’octubre es votarà en la comissió de transport l’informe anomenat “La facilitat de connectar Europa”.

Rodríguez-Piñero va confirmar, a més, que tots els eurodiputats espanyols al Parlament Europeu votarien a favor d’incloure els eixos ferroviaris València-Saragossa-Cantàbric i el Vàlencia-Madrid en les connexions prioritàries transeuropees.

Al seu torn, el delegat del Consell per a la Unió Europa, Joan Calabuig, també va instar el govern central a prioritzar un projecte “fonamental” per a la Comunitat Valenciana.

En qualsevol cas, Quico Fernández ha assegurat que “s'han de produir diverses reunions a Estrasburg”. En aquest sentit, ha dit que “les al·legacions ja han arribat”, i ha afegit que “ara és el moment de la negociació política”.

També et pot interessar

stats