Les entitats religioses pagaran a València impostos pels edificis que no siguen de culte

L'ajuntament de la ciutat aplicarà la jurisprudència de dues sentències recents, una de les Balears i l'altra de Madrid.

Un dels edificis de l'Església catòlica a València.
Un dels edificis de l'Església catòlica a València.

L'Ajuntament de València començarà a cobrar enguany impostos, com el de béns immobles (IBI), el de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) o el d'activitats econòmiques (IAE), a les entitats religioses amb activitats lucratives a la ciutat, segons ha avançat el regidor d'Hisenda, el socialista Ramón Vilar. En declaracions a À Punt Mèdia, el regidor ha descartat aplicar aquests impostos als centres vinculats al culte o a l'assistència social.

Vilar ha precisat que la seua intenció és cobrar impostos a les entitats religioses que despleguen activitats lucratives i que actualment estan acollides a la llei de mecenatge i, per això, estan exemptes del pagament de determinats tributs. En aquest cas trobaríem institucions acadèmiques com ara la Universitat Catòlica de València, i sanitàries com l'Hospital Casa de la Salut.

El regidor d'Hisenda argumenta que li sembla bé que aquestes entitats religioses s'acullen a les lleis que els beneficien, però ell sosté que s'ajustarà a les que beneficien la ciutat i la societat. "No intentaré cobrar l'IBI a cap centre de culte ni d'assistència social, però sí als que generen activitat lucrativa", ha assegurat el regidor.

Dues sentències

Vilar també ha explicat que planteja aquesta mesura emparant-se en dues sentències, una del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, referida a "un forn que no pagava imposts perquè pertanyia a l'arquebisbat de Palma", i una altra del Tribunal de Justícia de la Unió Europea relativa a un cas de la ciutat madrilenya de Getafe (Madrid).

"Giraré [totes les factures] que puga amb quatre anys de retroactivitats, i puc [fer-ho], perquè ho deuen. Giraré el que puga acollint-me a la sentència de Getafe" emesa pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, ha exposat en aqueix sentit.

Per la seua part, el portaveu del PP a l'Ajuntament de València, Eusebio Monzó, ha criticat l'anunci tot assegurant que l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, "vulga cobrar a l'Església un impost injust quan gràcies al seu treball social els valencians s'estalvien milions d'euros." 

També et pot interessar

stats