Entitats bancàries reclamen la devolució del finançament pel tancament de Castor

Reclamen a l’estat els 1.350 milions d'euros que van aportar per a facilitar el tancament del magatzem.

El magatzem de gas Castor
El magatzem de gas Castor / Europa Press

Santander, CaixaBank i Bankia han presentat davant el Tribunal Suprem (TS) una demanda contra l'Estat pels 1.350 milions d'euros que van aportar per a facilitar el tancament del magatzem submarí de gas Castor. El govern central es va comprometre a retornar aquesta quantitat en 30 anys, "més els danys causats".

El mes d'abril passat, les tres entitats van presentar una reclamació de responsabilitat patrimonial de l'estat, que es va fer efectiva mitjançant una reclamació davant el Consell de Ministres. La reclamació no va obtindre cap resposta, silenci administratiu, per la qual cosa s'entén desestimada i ara hi ha la possibilitat de recurs en contra.

Ara, recorren "pels danys i perjudicis patits a conseqüència de la pèrdua de les inversions realitzades per ells després de la declaració d'inconstitucionalitat parcial d'un reial decret llei, pel qual s'adopten mesures urgents en relació amb el sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears”.

Les entitats van presentar la reclamació al govern espanyol després que el Tribunal Constitucional declarara nuls diversos articles del reial decret llei que va permetre a EscalUGS, empresa controlada per ACS, cobrar una indemnització per la paralització del magatzem de gas. A continuació, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va deixar de reembossar el finançat per Santander, CaixaBank i Bankia.

Els bancs entenen que aquesta decisió judicial no ha d'ocasionar cap perjudici a qui ha finançat els poders públics per a facilitar una mesura d'interés general. En cas contrari, creuen que el poder públic es beneficiaria de la inconstitucionalitat a costa seua, ja que van desembossar més de 1.350 milions per a finançar el tancament del magatzem.

També et pot interessar

stats