Enjuanes, viròleg del CSIC: “La primera vacuna espanyola es distribuirà a finals d’aquest any”

El químic ha anunciat que treballen amb una farmacèutica valenciana per administrar el seu projecte de vacuna.

VÍDEO | Enjuanes, viròleg del CSIC: “La primera vacuna espanyola es distribuirà a finals d’aquest any”

El químic i viròleg Luis Enjuanes ha assegurat aquest dilluns en una entrevista en À Punt NTC que la primera vacuna espanyola, desenvolupada per l’expert Mariano Esteban, es comercialitzarà previsiblement entre els mesos d’octubre i novembre d’enguany. Aquesta vacuna ja ha demostrat una eficàcia del cent per cent en ratolins modificats genèticament i podria aconseguir una resposta immunitària molt més duradora.

Amb el focus mediàtic centrat en les vacunes, la d'Oxford-AstraZeneca és l'última que ha aprovat Europa. Entre les pròximes de la llista n'hi ha dues nord-americanes: una, la de Janssen, és de dosi única. Pel que fa a Espanya, en aquests moments hi ha tres projectes clau per a desenvolupar la vacuna, tots encara en fase preclínica. Dos dels assajos els fan al Centre Nacional de Biotecnologia: el primer, el més avançat, el dirigeix el viròleg Mariano Esteban, i el segon està a càrrec del valencià Luis Enjuanes i d'Isabel Solà.

Pel que fa a la vacuna que està estudiant el viròleg valencià, no té comparació en el món sencer i també obté nivells màxims de seguretat. Enjuanes ha explicat que també està basada en l’RNA (àcid ribonucleic), però contrasta amb les de Moderna i Pfizer perquè és un “replicó RNA”, és a dir, “es pot autoamplificar fins a 100, 1.000 o 10.000 vegades”. Aquesta vacuna de nova generació, però, no estarà llesta fins a finals d’any.

Per poder produir la vacuna, el viròleg ha anunciat que estan treballant amb l’empresa valenciana PTS, que compta amb capital nord-americà, i amb una farmacèutica alemanya.

També et pot interessar