Més de 400 migrants han arribat en 43 pasteres enguany a la costa d'Alacant

Creu Roja Espanyola destaca que són cada vegada més dones i xiquets els que s'arrisquen

Testimoni del migrant en pastera Fatamba Touré / À Punt NTC

Una pastera amb 8 homes ha arribat aquest dijous a la cala del Portitxol de Xàbia (Marina Alta). En conjunt, aquest  2022 han arribat ja 43 pasteres a la costa de la província d'Alacant. I el perfil dels migrants que arriben està canviant. Cada vegada són més dones i xiquets, de cinc o sis anys, i inclús de bolquers. La Creu Roja ha atés enguany 410 persones.

Guedouma Diara té 23 anys. Fugint de la guerra al seu país, Mali, fa tres anys va arribar a Espanya en una pastera amb 47 persones més. Huit dies de navegació i pensava que moriria: “Hem patit molt perquè els dos últims dies ens vam quedar sense aigua i menjar”, conta el migrant. 

Creu Roja Espanyola és l'encarregada d'oferir la primera atenció sociosanitària als migrants que arriben en pastera. Tot i que els homes continuen sent-ne majoria, cada volta s'arrisquen més dones, algunes embarassades, amb xiquets de curta edat.  

Maria Martín, responsable ajuda Humanitària Creu Roja Alacant fa balanç de l’any: "També hem atés dones, 16 dones, i menors d’edat, 52. La majoria són adolescents, però també hem vist bebés lactants i xiquets menuts de 4 a 6 anys".

El programa d'acollida i inclusió de l'oenegé Cear-Alacant ha permés que migrants com Guedouma puga integrar-se i aconseguir treball.

“Ens trobem que molta gent necessita la formació prèvia, tant d’idioma, com de competències digitals” explica Belén Reig, responsable de l'àrea d'inclusió del Cear.

També et pot interessar