Més de 400 migrants han arribat en 43 pasteres enguany a la costa d'Alacant

Creu Roja Espanyola destaca que són cada vegada més dones i xiquets els que s'arrisquen

Testimoni del migrant en pastera Fatamba Touré / À Punt NTC

Una pastera amb 8 homes ha arribat aquest dijous a la cala del Portitxol de Xàbia (Marina Alta). En conjunt, aquest  2022 han arribat ja 43 pasteres a la costa de la província d'Alacant. I el perfil dels migrants que arriben està canviant. Cada vegada són més dones i xiquets, de cinc o sis anys, i inclús de bolquers. La Creu Roja ha atés enguany 410 persones.

Guedouma Diara té 23 anys. Fugint de la guerra al seu país, Mali, fa tres anys va arribar a Espanya en una pastera amb 47 persones més. Huit dies de navegació i pensava que moriria: “Hem patit molt perquè els dos últims dies ens vam quedar sense aigua i menjar”, conta el migrant. 

Creu Roja Espanyola és l'encarregada d'oferir la primera atenció sociosanitària als migrants que arriben en pastera. Tot i que els homes continuen sent-ne majoria, cada volta s'arrisquen més dones, algunes embarassades, amb xiquets de curta edat.  

Maria Martín, responsable ajuda Humanitària Creu Roja Alacant fa balanç de l’any: "També hem atés dones, 16 dones, i menors d’edat, 52. La majoria són adolescents, però també hem vist bebés lactants i xiquets menuts de 4 a 6 anys".

El programa d'acollida i inclusió de l'oenegé Cear-Alacant ha permés que migrants com Guedouma puga integrar-se i aconseguir treball.

“Ens trobem que molta gent necessita la formació prèvia, tant d’idioma, com de competències digitals” explica Belén Reig, responsable de l'àrea d'inclusió del Cear.

També et pot interessar

stats