Enfortir el sector primari, mesures preventives i implicació de tota la societat: la recepta perfecta per a evitar incendis

Ferran Dalmau, enginyer forestal expert en incendis, ens explica algunes de les mesures que es podrien prendre per evitar incendis com el de la Vall d’Ebo o Begís

Ferran Dalmau ens explica algunes de les mesures que es poden prendre per a evitar els grans incendis / À Punt NTC

La recepta perfecta per a evitar la devastació mediambiental que provoca el foc passa també per l'enfortiment del sector primari i la implicació de tota la societat, també a títol individual. I en aquest sentit, les mesures preventives són un dels ingredients bàsics per a evitar que aquests grans incendis es repetisquen.

Un punt clau és evitar l'abandonament de la ramaderia extensiva i el cultiu, però hi ha més mecanismes per tal de millorar la gestió forestal. “L’agricultura de muntanya o la sericultura preventiva són altres opcions”, explica Ferran Dalmau, enginyer forestal expert en incendis. “I altra opció són les cremades controlades, és a dir, crema en baixa intensitat una zona determinada per a previndre grans incendis forestals”.

Un altre punt fonamental és aprofitar la riquesa de la natura. “Hi ha projectes molt bonics com el de l’Ajuntament de Serra, que ha tret profit de la seua biomassa agrícola i forestal, i al preu que està l’energia, és una proposta viable”.

Però no tot ha de partir de les administracions. “Hem de començar a reduir les emissions hui, no demà”, continua Dalmau. “Jo espere que la mesura del transport públic gratuït a partir de setembre tinga un impacte brutal”.

Per a Dalmau està clar: cal que tots reconnectem amb el medi ambient. “En aquesta era d'hiperconnectivitat, ens hem desconnectat del més important, que és la natura”.

També et pot interessar

stats