Encarna Gómez, responsable de nous productes d’Ainia: “Ja hi ha farines d’insectes a Europa”

L’augment de la població mundial i les demandes de sostenibilitat del planeta fan necessària la recerca de noves fonts de proteïnes.

La responsable de nous productes i processos d’Ainia, Encarna Gómez, entrevistada en À Punt Notícies matí | ÀP
La responsable de nous productes i processos d’Ainia, Encarna Gómez, entrevistada en À Punt Notícies matí | ÀP

En vint anys la població mundial superarà els huit milions de persones. Un creixement del 30% respecte de l’actual que tindrà un impacte directe a l’entorn. No hi haurà prou recursos naturals que mantinguen el sistema de producció d’aliments actual, sobretot els d’origen animal. Per això entitats com el centre tecnològic Ainia busquen noves fórmules i fonts de proteïnes alternatives a la carn d’animals com el porc o les vaques.

Una de les vies d’investigació obertes és el consum d’insectes, més freqüent en altres parts del món. La responsable de nous productes i processos d’Ainia, Encarna Gómez, ha assenyalat en À Punt Notícies matí que ja es venen a Occident alguns aliments procedents d’aquests éssers. “Ja hi ha farines d’insectes comercialitzades a Europa”, ha indicat. 

Però no és l’única línia oberta. També s’investiga en l’elaboració de productes amb proteïnes d’origen vegetal com les algues o en la introducció de cereals poc freqüents al vell continent. “Es tracta d’aconseguir que la producció siga accessible; a hores d’ara la xia o la quinoa ja són productes habituals als supermercats”, ha indicat Encarna Gómez. Les lleguminoses o els processos amb llevats i bacteris són altres de les possibilitats que podrien incloure els aliments del futur.

Així mateix, la responsable de nous productes d’Ainia ha destacat el canvi d’hàbits alimentaris d’importants sectors de la població, que demanden productes més sostenibles i menys processats. En aquest sentit, ha fet referència a l’augment del nombre de persones vegetarianes, veganes o flexitarianes, que busquen amb la seua dieta i estil de vida reduir l’impacte ambiental i el patiment animal, qüestions que, segons ha comentat, cada vegada haurà de tindre més presents la indústria alimentària. 

També et pot interessar

stats